Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya

Grup de treball de Gestió de documents

L’àmbit professional que es proposa dinamitzar el Grup de treball de Gestió de documents és el de la gestió dels documents i les evidències electròniques a les organitzacions (records management). ns plantegem debatre, compartir i proposar solucions a la problemàtica actual de la creació i manteniment dels documents que són resultat de les activitats empresarials. Entenem que la gestió de documents és una àrea estratègica que aporta valor a les organitzacions. D’una banda, per respondre a la necessitat creixent de complir amb els requisits legals, normatius i dels sistemes de gestió (qualitat, medi ambient, seguretat de la informació, gestió de riscos…). D’altra banda, perquè permet garantir adequadament la preservació del know-how i el coneixement corporatiu.

 

En aquest sentit, la publicació de la família de normes ISO 30300. Sistemes de gestió per a documents suposa un abans i un desprès en la manera en la qual les organitzacions poden abordar alguns dels aspectes fonamentals que es troben al voltant de la gestió de documents: l’anàlisi del context de l’organització, l’establiment d’una política sobre els documents, la definició de les responsabilitats de direcció i operatives; la posada en marxa d’un pla d’implementació, el disseny dels processos documentals, el control de les operacions de creació i manteniment de documents, l’avaluació dels resultats, els mecanismes de millora continua.

Objetius

 • Intercanviar coneixements en l'àmbit de la gestió de documents i promoure les pràctiques compartides a l'entorn del desenvolupament de projectes de gestió documental a les organitzacions.
 • Donar a conèixer la importància de la gestió de documents com una àrea fonamental per millorar el funcionament de les empreses, parant esment en la rellevància de la norma ISO 30301 per a la creació i control dels documents que evidencien les activitats de les organitzacions.
 • Desenvolupar activitats per a fomentar la comprensió de la gestió de documents i del seu paper als models d'excel·lència en la gestió i a l'economia del coneixement

Altra informació

Activitats:

 • Comunitat de pràctiques (sessions de treball sobre bones pràctiques de gestió de documents a les organitzacions).
 • Tallers a les Jornades Catalanes d'Informació i Documentació.

Infografies

 • Compliance i gestió documental     
 • Compliance y gestión documental     
 • Control dels documents en entorns col·laboratius de treball      
 • Control de los documentos en entornos colaborativos de trabajo     

 

URLs

Jornada "La norma ISO 30301: la gestió dels documents com a valor estratègic de les organitzacions" (18 d'abril de 2012).

 

12es Jornades Catalanes d'Informació i Documentació (19 de maig de 2010):
Al voltant de les metadades: la norma ISO 23801 sobre metadades per a documents.

 

11es Jonades Catalanes d'Informació i Documentació (23 de maig de 2008):
La gestió dels documents a les organitzacions: cap a la gestió electrònica"

Coordinador/a

Montserrat Garcia Alsina

José Alberto Alonso

Membres

José Alberto Alonso

Blanca Biarge Gallardo

Alberto Biarge Garcés

Montserrat Garcia Alsina

Susana Gil Castro

Verònica Gil

Arnau Guardiola Ponti

Maria Pi Maymo

Laura Rosas González

Lídia Vila i Sala

0
  0
  La teva cistella
  La teva cistella està buidaTorna a la Botiga
  Parlem!
  1
  En què et podem ajudar?
  El xat del COBDC
  Recorda que el nostre horari d’atenció és de dilluns a dijous de 10.00h. a 14.00h. i de 15.00h. a 18.00h., i els divendres de 10.00h. a 14.00h. Fora d’aquest horari podeu escriure a cobdc@cobdc.org