Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya

Grup de treball de Gestió documental

Vàrem crear el nostre grup de treball l’any 2006 amb un doble propòsit: d’una banda, difondre el camp professional de la gestió de la informació i els documents que les organitzacions generen com a evidències de les seves activitats (records and information management); de l’altra, crear una comunitat de pràctica per compartir i desenvolupar coneixement donada la ràpida i constant evolució d’aquest camp.
Avui dia, la creació i gestió d’evidències de les activitats i operacions de l’organització és fonamental per assegurar la seva governança, el compliment normatiu, la gestió dels riscos i l’eficiència de les activitats de negoci. D’altra banda, a més de garantir la creació i manteniment d’informació fiable, la gestió documental és clau a l’hora d’organitzar eficaçment els actius de coneixement corporatiu.
Per tal de respondre a aquests reptes cal dissenyar i desenvolupar processos, eines i aplicacions de gestió documental adaptats a les necessitats de l’organització que facilitin la creació i control dels documents, així com la seva preservació digital.

Objetius

 • Donar a conèixer la rellevància de la gestió documental com a àrea de gestió responsable del control eficaç i sistemàtic de la informació i els documents que es mantenen com a evidències i com a actius de coneixement de l’organització.
 • Intercanviar coneixements i experiències en el camp de la gestió documental, en particular sobre desenvolupament d’estratègies, polítiques i pràctiques de gestió documental en les organitzacions.
 • Promoure l’adopció de normes, estàndards i bones pràctiques en la planificació i realització de projectes de gestió documental.

Altra informació

Infografies

 • Compliance i gestió documental     
 • Compliance y gestión documental     
 • Control dels documents en entorns col·laboratius de treball      
 • Control de los documentos en entornos colaborativos de trabajo     

Jornades Catalanes d’Informació i Documentació (tallers i taules rodones)

 • 11es Jornades (2008): “La gestió dels documents a les organitzacions: cap a la gestió electrònica".
 • 12es Jornades (2010): “Al voltant de les metadades: la norma ISO 23801 sobre metadades per a documents”.
 • 14es Jornades (2016): “Governança de la informació”.
 • 15es Jornades (2018): “El paper de la gestió documental en la transformació digital de les organitzacions”.
 • 16es Jornades (2022): “Al voltant del compliance: què hi podem aportar els professionals de la informació?”

Jornades tècniques organitzades pel grup de treball

 • Barcelona, 19.03.2009: “El format PDF com a estàndard per a la gestió dels documents electrònics” (en col·laboració amb la UOC i Adobe Systems).
 • Barcelona, 18.04.2012: “La norma ISO 30301: la gestió dels documents com a valor estratègic de les organitzacions” (en col·laboració amb la UOC, AENOR i ebla Gestió Documental).

Coordinador/a

Montserrat Garcia Alsina

José Alberto Alonso

Membres

José Alberto Alonso

Blanca Biarge Gallardo

Alberto Biarge Garcés

Montserrat Garcia Alsina

Susana Gil Castro

Verònica Gil

Arnau Guardiola Ponti

Maria Pi Maymo

Laura Rosas González

 

0
  0
  La teva cistella
  La teva cistella està buidaTorna a la Botiga
  Parlem!
  1
  En què et podem ajudar?
  El xat del COBDC
  Recorda que el nostre horari d’atenció és de dilluns a dijous de 10.00h. a 14.00h. i de 15.00h. a 18.00h., i els divendres de 10.00h. a 14.00h. Fora d’aquest horari podeu escriure a cobdc@cobdc.org