
Ja en són 16!
[Editorial Juny 2022] Ni segones, ni quartes ni desenes: hem arribat a la celebració de les 16es Jornades Catalanes d’Informació i Documentació, un dels esdeveniments biennals més esperats pels professionals i un dels més estimats per part del Col·legi (també, perquè no dir-ho, dels que porten més maldecaps!).
Organitzar unes Jornades que puguin satisfer a tants professionals no és fàcil. Sabem que som una professió amb molts matisos, especialitats i branques; que no tothom està interessat en els mateixos temes i que l’elecció dels eixos temàtics pot comportar una satisfacció absoluta o un fracàs per als assistents. Tanmateix, aquí seguim, cada dos anys apostant per englobar el màxim de possibilitats perquè tothom pugui trobar allò que el faci créixer, despertar curiositats o, perquè no dir-ho! almenys retrobar-se amb aquells companys amb qui fa temps que no coincideixes.
Aquest any l’aposta per part de la Junta era clara: “diversifiquem la seu, intentem anar una mica més enllà de Barcelona”, i així és com els dos primers dies es van celebrar a Barcelona i el tercer, a Girona (i esperem que a les properes puguem continuar en aquesta línia). La resposta considerem que ha estat bona: més de 400 professionals aplegats en les diferents sales plenes de debats, conferències i propostes. També volem posar èmfasi en la celebració paral·lela de la Jornada sobre Biblioteques Escolars, temàtica per la qual també la Junta actual hi està a sobre i manté el seu ferm compromís per a la seva reivindicació i necessitat, treballant frec a frec amb el Grup de Treball de Biblioteques Escolars. Ja heu vist el vídeo que les reivindica?
Essencials ha estat el lema escollit: som essencials, i ho sabem malgrat que no sempre ens ho reconeixen. Un dels qui ho té ben clar és Knut Skansen, de la biblioteca pública d’Oslo i que va impartir la conferència inaugural. La biblioteca que ell dirigeix és un espai amb una infinitat de serveis i recursos (i pressupost) al servei de la comunitat. També Gonzalo Oyarzún va posar la mirada a la biblioteca comunitària parlant-nos dels serveis que s’ofereixen a diverses biblioteques del món. Però no cal mirar tan lluny: al nostre país tenim també exemples de sobres, som una professió que, malgrat les retallades i la manca de personal i recursos, apostem per crear espais i serveis més enllà del que sovint s’espera de nosaltres. Les diferents comunicacions presentades a les Jornades ho demostren (la publicació de les actes amb els textos complets es preveu (si tot va bé) a finals d’aquest mateix any).
A les Jornades també vam poder reflexionar sobre altres temes com ara el futur de les biblioteques universitàries, la ciència oberta, les dades obertes i els drets d’informació de la ciutadania o la censura i construcció de col·leccions a les biblioteques públiques. Tot això i sense oblidar la tasca dels grups de treball del mateix Col·legi, que ens van permetre conèixer els límits del còmic infantil, què és això de la ficció digital i com s’aplica, el futur del cinema a les biblioteques o les qüestions de gènere que afecten la Viquipèdia.
Com a Junta estem orgullosos de com ha anat tot plegat, malgrat que reconeixem que hi ha detalls que caldrà polir i millorar de cara a les properes. Com a punt final, ens agradaria comentar que estem contents d’iniciar una nova línia de productes de marxandatge i que pretenem ampliar en els propers mesos i que trobareu disponible, properament, a la botiga del COBDC.
Gràcies i ens veiem a les 17es!!!