Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya

La literatura infantil també és literatura

4 abril 2016

(Editorial Abril 2016) El dia 2 d’abril se celebra el Dia Internacional del Llibre Infantil, coincidint amb el naixement de l’escriptor danès Hans Christian Andersen. És una bona manera de promocionar els millors llibres infantils i juvenils i la seva lectura entre el públic, també, adult. Des del COBDC volem reivindicar amb el títol d’aquest editorial que la literatura infantil –i per extensió la juvenil– també és literatura. Què volem dir amb això? Malauradament, creiem que aquest tipus de llibres per a nens i nenes no ha tingut –ni té– la repercussió que hauria de tenir. Estem parlant d’una part important de la nostra producció literària que, moltes vegades, queda arraconada des de les institucions i pels mitjans de comunicació, tot i que, per exemple, gairebé un 25% del total de préstecs de la xarxa de biblioteques de la Diputació de Barcelona es concentra en aquest fons. També ens movem en l’àmbit de l’educació i, per tant, dels prejudicis. La literatura infantil és per a infants, la literatura juvenil és per a joves. I això afecta, també, la formació que tenim els professionals que treballem o treballarem en l’àmbit bibliotecari. Quants de nosaltres coneixem la literatura infantil i juvenil de referència? Quants podríem recomanar un conte infantil que ens parli de la por, de la convivència, de la felicitat, de la mort? La prescripció literària és fonamental per a un dels objectius primordials de la biblioteca pública: crear éssers autònoms, crítics i amb valors que puguin créixer com a éssers lliures envoltats de bons textos literaris. I des de l’àmbit acadèmic és una llacuna que caldria solucionar. Reivindiquem, doncs, una bona formació literària en tots els àmbits i edats.

Des del COBDC participem en el CLIJCAT, el Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil, cosa que permet que la veu i l’activitat dels bibliotecaris catalans i de tot el sector del llibre infantil i juvenil català estigui representada en les accions nacionals i internacionals que organitzen l’IBBY (International Board on Books for Young People) i l’OEPLI (Organización Española para el Libro Infantil y Juvenil), així com en premis, congressos o activitats de tota mena. Col·laborem, per exemple, en l’organització dels premis Atrapallibres o Protagonista Jove, el projecte Municipi Lector, el Saló del Llibre Infantil i Juvenil o en l’edició de la revista Faristol.

Per acabar, ens agradaria deixar constància d’una mancança que té molt a veure amb el nostre sector, que hem esmentat diverses vegades, que portem arrossegant durant diversos anys i que, creiem, està molt relacionada amb el món de la literatura infantil i juvenil: que el país no disposi d’un sistema adequat de biblioteques escolars. Des del COBDC creiem que les institucions han de veure aquestes biblioteques com el pal de paller de l’escola si volem parlar de plans nacionals de lectura o de nens i nenes capaços de moure’s per un món amb cada cop més informació. Necessitem espais adequats, tecnologia adient, col·leccions treballades i professionals qualificats. I aquest és un tema de país, transversal i necessari. I és que amb la col·laboració de tots i totes, de ben segur, podrem saber quin gust té la Lluna.

Compartir

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
0
    0
    La teva cistella
    La teva cistella està buidaTorna a la Botiga
    Parlem!
    1
    En què et podem ajudar?
    El xat del COBDC
    Recorda que el nostre horari d’atenció és de dilluns a dijous de 10.00h. a 14.00h. i de 15.00h. a 18.00h., i els divendres de 10.00h. a 14.00h. Fora d’aquest horari podeu escriure a cobdc@cobdc.org