
El número 70 de la revista Item està dedicat a les biblioteques, serveis d'informació i Covid-19
La pandèmia provocada per la Covid-19 i les seves conseqüències han afectat tot el món fins a fer trontollar i posar a prova tots els eixos que crèiem inamovibles de la nostra societat: el sistema sanitari, l’econòmic, el social, l’educatiu, el cultural, i fins i tot les perspectives de futur. A mitjans de març del 2020 es va ordenar el confinament que ens havia de tancar dos mesos a casa, i també va tancar tota mena d’equipaments, entre els quals les biblioteques i els centres de documentació.
El rol social de la biblioteca —que reivindicàvem al número 67— es va veure també confinat i no ha estat fins a les successives fases de desescalada que hem recuperat parcialment el nostre paper com a agents de cohesió, correctors de desigualtats i garants de l’accés a la cultura (en el sentit més ampli). I és que la crisi provocada pel coronavirus no ha afectat tothom de manera igual.
Som conscients que biblioteques i centres de documentació no són un servei de primera necessitat, però ens sembla que s’ha malgastat el seu potencial. No oblidem tampoc que, en general, els professionals ens hem trobat amb un entorn de treball completament diferent d’un dia per l’altre i hem hagut d’inventar la manera d’oferir serveis i relacionar-nos amb els usuaris sobre la marxa, sense el coneixement o les eines suficients, ni protocols prou clars per fer-hi front. La pandèmia ha fet palès que més que un espai som un servei: s’ha posat a prova la nostra infraestructura i l’estat de digitalització dels nostres processos i continguts.
Per això en aquest número 70 de l’Item volem parar un moment a reflexionar i fer autocrítica sobre el paper que han tingut, tenen i poden tenir les biblioteques en aquest context i reconèixer el rol dels professionals que s’hi ha trobat.
En aquest context d’emergència on la informació actualitzada i veraç és de vital importància, una altra epidèmia en la qual el nostre sector també hi té molt a dir és la de la desinformació. El gruix del número està dedicat a recollir les opinions, reflexions i experiències del col·lectiu, en un exercici que, sense ser exhaustiu, té la voluntat de representar tot tipus de biblioteques i centres de documentació.
Probablement sigui un número amb més interrogants que respostes, i des que el vam començar a pensar fins a la seva publicació potser alguna informació caduqui. Però no ens volíem quedar en les mesures immediates i hem volgut aprofitar l’oportunitat de parar-nos i reflexionar sobre com han de canviar les biblioteques i centres de documentació davant la necessària i inevitable transformació que la covid ha accelerat. Sempre, però, mirant al futur amb optimisme, almenys pel que fa a la nostra professió.