
Objectiu: revitalitzar el debat bibliotecari
[Editorial Gener 2021] Revitalitzar el debat bibliotecari és una de les fites que ens hem marcat la Junta COBDC 2020-2024. Un diàleg que, transcendint xarxes socials i meres polèmiques en 140 caràcters, confronti postures professionals, posi en valor la nostra feina en la diversitat d’àmbits i territoris, i teixeixi complicitats entre professionals que ho donem tot per exercir la nostra missió comunitària, educativa i cultural.
Facta, non verba. El Seminari d’Experiències’20 ha estat una mostra del que pretenem: aplegar veus i ser una caixa de ressonància que, en aquesta ocasió, ha hagut de ser virtual en espera de retrobar-nos presencialment quan les condicions sanitàries ens ho permetin. És una línia, doncs, ja explorada i que consolidarem a través de les presentacions dels nous números de la revista Item, les assemblees de col·legiats i col·legiades i, per què no, abordant debats sectorials polèmics on ens cal escoltar i enriquir-nos amb la participació.
La crònica de l’organització del SECOBDC’20 ha estat marcada per la complexitat, el treball en equip i el poc temps (a raó dels calendaris d’altres fòrums professionals), però els bons resultats de l’avaluació dels inscrits ens ha donat una empenta especial perquè hem vist acomplerts dos objectius previs: d’una banda, l’assistència als debats, sense importar condicions o distàncies; i de l’altra, la retenció d’un coneixement que reflecteix el pols de la professió. Certament, en cas d’haver-se celebrat, haurien estat unes magnífiques 16es Jornades Catalanes d’Informació i Documentació. Així ho vam detectar, i per això no vam voler renunciar a perdre aquest corpus de textos, experiències i comunicacions. En aquest sentit, us convidem a escoltar els debats a través dels enregistraments (en breu al canal de YouTube del COBDC), o bé a llegir els textos a www.cobdc.net/secobdc20.
Comprovareu que en el SECOBDC’20 s’ha fet una mirada de 360 graus, on han quedat paleses des de la intervenció social en la comunitat a les noves formes de relacionar-nos amb els usuaris, passant per la creació de coneixement en les mateixes unitats d’informació. Afegint-se al reconeixement institucional per part de la Consellera de Cultura, en la sessió inaugural es va produir una experiència molt interessant: una periodista, una llibretera, una autora i un científic van interpel·lar-nos com a professió i van reclamar el nostre lloc en la societat.
Parafrasejant una escena de l’esplèndida The Public, d’Emilio Estévez, la qual us animo a veure, us convido a fer el clam MAKE SOME NOISE. Treballem en les nostres unitats, plantegem obertament qüestions i debatem perquè, insistim, el futur és nostre i en volem parlar.
Carme Galve
Vicepresidenta
Junta COBDC 2020-2024