Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya

Per unes biblioteques especialitzades fortes

1 juliol 2015

(Editorial Juny 2015) Aquest mes de juny volem continuar fent el nostre petit repàs d’aquelles biblioteques que, tot i ser del tot importants i imprescindibles, sovint queden amagades al gran públic. Creiem que l’Any de les Biblioteques és el millor moment per celebrar els èxits, però també per posar llum sobre aquelles ombres que encara detectem. Hem de posar sobre la taula tots aquests temes i, des de la crítica constructiva, intentar trobar solucions a situacions que podrien ser millors. I si l’editorial del mes de març el vam dedicar a les biblioteques escolars, aquest mes volem posar el focus en les biblioteques especialitzades.

Dins d’aquest ampli ventall s’hi podrien incloure molts centres, des de biblioteques patrimonials a biblioteques de salut, les quals fa poc van realitzar una jornada per donar a conèixer alguns dels temes sobre els quals treballen. Tampoc cal oblidar, en aquest sentit, la Xarxa de Biblioteques Judicials, que amb més de vint anys d’història segueixen ben actives. Fa poc més de dues setmanes van celebrar (tal com diu el blog Gestió del coneixement. Programa «Compartim» del Departament de Justícia) una reunió de caràcter més aviat intern on van posar en comú les línies d’actuació que calia continuar o emprendre, com per exemple, l’augment dels serveis d’informació als usuaris amb mitjans electrònics, entre d’altres. Menció especial també per a la Xarxa de Biblioteques Especialitzades de la Generalitat, les BEG. Aquesta Xarxa Inclou una seixantena de centres i tenen un catàleg col•lectiu que s’ha renovat fa poc més d’un any. Aquestes biblioteques són un punt cabdal a tenir en compte si volem un país ben format. Compleixen una funció sovint no reconeguda, i és que totes aquelles persones que volen conèixer a fons un tema es troben que potser les biblioteques públiques no tenen un fons del tot especialitzat i a les biblioteques universitàries sovint no hi poden accedir. Per aquest motiu, estudiants de batxillerat que investiguen per als seus treballs de recerca o estudiants de cicles formatius, entre molts altres professionals potencials, poden trobar en aquestes biblioteques la resposta a allò que busquen. Una mostra que les BEG respiren i agafen aire amb els pulmons ben eixamplats és la Jornada de Biblioteques Especialitzades que es va realitzar fa un mes, aproximadament, o la posada en marxa d’una comissió per donar-ne l’impuls que necessiten. Cal destacar, finalment, iniciatives del tot positives i necessàries, com són, també, les Jornades sobre Biblioteques Patrimonials, impulsades des de l’Ateneu Barcelonès, amb la participació activa del Col·legi i de les quals ja s’han fet tres edicions.

Hem volgut fer un petit repàs a unes iniciatives que ajuden, sens dubte, a un millor posicionament d’aquestes biblioteques, a detectar les seves oportunitats de millora i les seves amenaces. I també, cal dir-ho, a incloure aquestes biblioteques en les agendes públiques. Però creiem fermament que encara queda molt camí per recórrer. Les biblioteques especialitzades juguen també un paper primordial en l’estructura bibliotecària del país. Per tots els valors innegables que tenen les biblioteques especialitzades a Catalunya, des del Col·legi creiem que es necessària una política pública global que en potenciï el seu impuls i la seva millora. I sempre, és clar, amb l’aportació dels fons econòmics, humans i materials indispensables per al seu sosteniment. El Col·legi vol ser i serà un actor de primer ordre en un més que necessari impuls d’aquestes biblioteques.

Compartir

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
0
    0
    La teva cistella
    La teva cistella està buidaTorna a la Botiga
    Parlem!
    1
    En què et podem ajudar?
    El xat del COBDC
    Recorda que el nostre horari d’atenció és de dilluns a dijous de 10.00h. a 14.00h. i de 15.00h. a 18.00h., i els divendres de 10.00h. a 14.00h. Fora d’aquest horari podeu escriure a cobdc@cobdc.org