Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya

Professionals a les biblioteques universitàries

5 abril 2018

(Editorial Març/Abril 2018) Continuem presentant les sessions de les 15es JCID. En l’editorial anterior vam parlar d’un àmbit que no era exclusiu de la professió, el de la prescripció lectora, que serà el protagonista de la darrera sessió.

En aquest editorial volem introduir la primera sessió, que estarà dedicada a les biblioteques universitàries i sobretot als professionals que hi treballen.

El 8 de març, en el context dels 50è aniversari de la UAB, el CSUC i la UAB van organitzar una jornada sobre El futur de les biblioteques universitàries, on Joan Roca, Lluís Anglada i Pep Torn van reflexionar sobre els reptes i les tendències a què s’enfronten les biblioteques en els propers anys.

Aquests reptes i tendències també els trobem a l’Horizon report: 2015 Library edition.

Els reptes són molts, i tenen un impacte directe sobre els professionals que hi treballen. Alguns dels àmbits que han de desenvolupar són:

 • Nova forma d’entendre la docència i la recerca. La biblioteca ha de donar suport a la docència i la recerca, ha de ser un agent més dins l’entorn acadèmic, i un agent important, per la seva relació amb la recerca.
 • Dades de recerca en accés obert. Cada cop més els resultats de la recerca estan en accés obert. La biblioteca ha de participar en la seva generació, gestió, emmagatzematge. Estan preparats, els bibliotecaris, per fer-ho possible, per contribuir-hi?
 • La biblioteca com a generadora de recursos d’aprenentatge. Els professionals tenen formació suficient per generar-ne? La generació de recursos, la gestió de la recerca comporta coneixements en àmbits tecnològics i legals. Tenim la formació necessària?
 • La informació ha donat pas a les dades, que s’han de gestionar, recol·lectar i difondre.
 • Nous espais a les biblioteques. El canvi de la col·lecció física a la digital fa que s’hagi de repensar els espais de les biblioteques, convertides més en espais d’experimentació i creació. Estem preparats per convertir les biblioteques en espais de creació?
 • Biblioteques cada cop més orientades als serveis. El processament tècnic, que abans era la base de la formació, deixa pas a nous serveis. Els professionals s’han de centrar menys en els processos tècnics  i millorar habilitats de gestió, negociació o resolució de conflictes.

Per parlar-ne tindrem la sort de poder comptar amb responsables o representants dels CRAI de les deu biblioteques universitàries catalanes. Encara que habitualment les sessions no són de tanta gent, en aquest cas hem volgut donar veu a tothom per poder així conèixer realitats diferents, organitzacions internes diverses, biblioteques públiques i privades:

Judit CasalsJudit Casals, directora del CRAI de la Universitat de Barcelona.Joan Gómez EscofetJoan Gómez Escofet, director del Servei de Biblioteques de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Ciro LluecaCiro Llueca, director de la Biblioteca de la Universitat Oberta de Catalunya.Dídac MartínezDídac Martínez, director del Servei de Biblioteques, Publicacions i Arxius de la Universitat Politècnica de Catalunya.
Loli ManciñeirasLoli Manciñeiras, directora del Servei de Biblioteca i Documentació de la Universitat de Lleida.Àngels MerinoÀngels Merino, directora de la Biblioteca de la Universitat de Girona.
Josepa RiusJosepa Rius, cap del CRAI de la Universitat Rovira i Virgili.Mireia SalgotMireia Salgot, directora de la Biblioteca de la Universitat de Vic.
Daniel GilDaniel Gil, coordinador tècnic de la BPEB, representant de la Universitat Ramon Llull.Mercè CaboMercè Cabo, vicegerent de Serveis, Tecnologia i Recursos d’Informació de la  Universitat Pompeu Fabra.

Estaran acompanyats per Pep Torn, director de la Biblioteca del European University Institute (EUI) a Florència des del 2015. A més de conèixer el context universitari europeu, ha treballat a les biblioteques de la UPC i UOC.

La majoria dels convidats porten molts anys al davant de les seves institucions i han viscut –i viuen– l’evolució contínua en el món de les universitats i les biblioteques acadèmiques. Internet, el món digital i la nova manera de generar, accedir i difondre la informació i el coneixement han fet canviar les biblioteques, els serveis que ofereixen i la relació que els usuaris hi tenen; en el cas de les universitats també ha suposat l’evolució en la manera de fer docència, en la forma de fer recerca i en com aquesta s’emmagatzema i utilitza.

És per això que ens interessa saber què en pensen, com han viscut l’evolució de la universitat des de les biblioteques i, sobretot, com afecta aquesta evolució als professionals que hi treballen, com s’hi han d’enfrontar els bibliotecaris i bibliotecàries, que en molts casos també porten molts anys en els seus llocs perquè les plantilles de les universitats i les biblioteques universitàries  s’han renovat poc en els darrers vint anys.

També voldríem que ens expliquessin si els sembla que la formació que s’imparteix a la universitat és suficient i prepara els professionals per a les noves competències; per altra banda, i atès que molts dels professionals fa anys que van estudiar, creiem que és interessant saber com es planteja l’actualització de la formació del personal. Hi ha una formació contínua planificada?

Estem segurs que serà una sessió molt interessant i profitosa. Us la perdreu?

Compartir

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
0
  0
  La teva cistella
  La teva cistella està buidaTorna a la Botiga
  Parlem!
  1
  En què et podem ajudar?
  El xat del COBDC
  Recorda que el nostre horari d’atenció és de dilluns a dijous de 10.00h. a 14.00h. i de 15.00h. a 18.00h., i els divendres de 10.00h. a 14.00h. Fora d’aquest horari podeu escriure a cobdc@cobdc.org