Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya

Publiquem l'ÍTEM 72

29 juny 2022

Un cop feta la presentació virtual del número 72 (gener-juny 2022) de la revista ÍTEM, dedicada als diversos perfils que abasten els professionals dels nostre sector, us deixem l’enllaç als articles publicats a RACO.

En aquest número s’han volgut donar una visió de la gran diversitat de perfils que poden abastar els professionals del nostre sector, prenent com a punt de partida el catàleg de perfils professionals, publicat pel COBDC

El Dossier posa el focus en les oportunitats, alternatives i vies de formació, tant reglada com continua, per tal d’assolir o adaptar-se a aquesta varietat de perfils professionals en constant transformació. El primer dels articles que componen el Dossier d’aquest número és el que presenta el nou catàleg de perfils professionals per part de la Junta del COBDC. L’article suposa el tret de sortida idoni per a aquest monogràfic i assenta les bases per al seu desenvolupament. Al següent article, Maite Comalat, Aurora Vall i Marina Salse, professores de la Facultat d’Informació i Mitjans Audiovisuals de la Universitat de Barcelona, ens expliquen el procés d’adaptació de la titulació del l’actual grau de Gestió d’Informació i Documentació Digital per tal de preparar els estudiants per a les necessitats actuals del mercat laboral. Seguint amb la formació reglada, Alexandre López Borrull, professor dels estudis d’Informació i Comunicació de la Universitat Oberta de Catalunya, ens presenta una anàlisi de l’oferta de màsters universitaris disponible a casa nostra per tal que els professionals s’especialitzin, més enllà de la formació universitària de primer cicle. Els dos darrers articles tracten d’altres vies d’especialització, fora de la formació reglada. En el primer, Pepi Martínez, cap de la Unitat de Suport Professional de la Gerència de Serveis de Biblioteques, ens presenta les diferents accions de formació continuada del personal dutes a terme a la xarxa de biblioteques municipals de Barcelona i ens comenta els resultats obtinguts. En el darrer article, Laia Foix, del Departament de Documentació i Investigació de l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya, aprofundeix en una especialització concreta —la gestió de fons fotogràfics— i ens explica la formació necessària per dur a terme la tasca de forma correcta en el marc d’aquest perfil.

A la secció Telescopi de la revista, que acostuma a fixar la mirada fora de les nostres fronteres, entrevistem Lluís Tembleque, bibliotecari del Museu de Londres. A l’entrevista ens explica la seva transició professional que el va portar de treballar a la llibreria del Museu Britànic fins a gestionar la biblioteca especialitzada del museu. Una experiència especialment interessant que mostra com es valora en alguns països (en aquest cas, el Regne Unit) el potencial i la capacitat d’aprenentatge d’un empleat per sobre de la seva formació prèvia.

Com a experiències, hem seleccionat nou testimonis diversos que reflecteixen l’ampli ventall de sortides professionals i d’especialitzacions que ofereix la nostra professió, assolides per diverses vies formatives. Hi trobareu casos de professionals que treballen en empreses privades, en biblioteques públiques i en biblioteques especialitzades en divulgació científica o en el treball en unitats específiques de biblioteques acadèmiques. Tots ells hi desenvolupen tasques que, a priori, no encaixarien gaire amb la idea preconcebuda del dia a dia d’un bibliotecari, però gràcies a la seva capacitat d’adaptació, formació de base i formació complementària, estan del tot integrades en la seva rutina laboral.

Aïda Bravo, de StartUB!, la unitat de la Universitat de Barcelona que impulsa el desenvolupament emprenedor de la seva comunitat universitària, firma l’article que conforma l’apartat Caixa d’eines d’aquest número. Hi trobareu descrits alguns aspectes rellevants relacionats amb l’emprenedoria i els emprenedors, juntament amb diverses iniciatives i recursos que es troben a l’abast dels professionals de la documentació per tal d’emprendre els seus propis projectes empresarials.

Finalment, en aquest número de la revista, recuperem la secció del Retrovisor per tal de fer una mirada al passat de la professió. De la mà de Núria Ventura i Elisa Camps, podem conèixer la història del nostre moviment associatiu i el seu trànsit des de l’Associació de Bibliotecàries fins al COBDC. Un article que fa palès l’esforç constant de les nostres professionals per reclamar un títol reconegut oficialment i unes biblioteques dignes.

Esperem que la selecció d’articles ofereixi una visió àmplia i representativa d’un panorama ja de per si de gran abast com és el de les sortides professionals dins del nostre sector, així com també de les possibilitats de formació de què disposem per adaptar-nos als nous perfils professionals que el temps va dibuixant i que, tant el mercat laboral com la mateixa societat, ens demana

Compartir

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
0
    0
    La teva cistella
    La teva cistella està buidaTorna a la Botiga
    Parlem!
    1
    En què et podem ajudar?
    El xat del COBDC
    Recorda que el nostre horari d’atenció és de dilluns a dijous de 10.00h. a 14.00h. i de 15.00h. a 18.00h., i els divendres de 10.00h. a 14.00h. Fora d’aquest horari podeu escriure a cobdc@cobdc.org