Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya

Que ningú ens prohibeixi el dret a la informació

9 març 2022

[Editorial Març2022] Malauradament ens trobem davant d’una nova situació bèl·lica al món. Des de la Junta del COBDC ens vam solidaritzar amb totes les víctimes de la guerra i, especialment, amb el nostre col·lectiu professional. Són dies tristos. El govern rus entra de ple en una guerra informativa – malgrat sempre estigui latent – i pena amb fins a 15 anys de presó qui difongui notícies falses – les temibles fake news – a Rússia, bloqueja les xarxes socials com Facebook o Twitter i censura mitjans independents. Ens trobem, de nou, amb un atemptat envers el dret a la llibertat d’informació que tot ciutadà/na té i ha de poder exercir.

La informació és poder. Abans, ara i sempre. I, nosaltres, els professionals que treballem amb ella, veiem com es vulnera un dels nostres drets fonamentals i que constreny i fa minvar la llibertat, la pluralitat i la democràcia d’un país en particular i de la societat en general. La ciutadania ha de poder formar-se una opinió pública a partir de la informació que selecciona, filtra i adquireix per a tal de prendre les decisions polítiques que cregui oportunes. Per això són tan importants els nostres serveis i la nostra tasca.

Ens oposarem, doncs, frontalment a qualsevol atac envers la llibertat d’informació i, evidentment, a qualsevol censura que faci disminuir un dret fonamental com aquest. Els drets no es calculen ni es baremen per nivells, no se’n gaudeix més o menys. Senzillament, s’exerceixen amb plenitud.

Des del COBDC apostem per la llibertat informativa individual formant ciutadans/es crítiques des de les diverses biblioteques i unitats d’informació que lideren els nostres professionals i entenent que si deixem que es vulneri qualsevol dret estarem reproduint el poema – conegut i, malauradament, recurrent – de Martin Niemöller i ja serà tard per emprendre qualsevol lluita.

Jordi Bosch

Compartir

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
0
  0
  La teva cistella
  La teva cistella està buidaTorna a la Botiga
  Parlem!
  1
  En què et podem ajudar?
  El xat del COBDC
  Recorda que el nostre horari d’atenció és de dilluns a dijous de 10.00h. a 14.00h. i de 15.00h. a 18.00h., i els divendres de 10.00h. a 14.00h. Fora d’aquest horari podeu escriure a cobdc@cobdc.org