
Reflexions al voltant de la reobertura de les biblioteques
[Editorial Maig 2020] Com a professionals que ens estimem la nostra feina, ens agradaria tornar a obrir els centres de treball el més aviat possible. Al mateix temps, conscients de la situació que vivim, volem la màxima seguretat per a nosaltres i per als nostres usuaris.
Hem anat informant i seguirem fent-ho dels diferents protocols que s’han elaborat per a la reobertura de les biblioteques, a Espanya i arreu del món. A Catalunya, les diferents administracions i responsables de biblioteques ja estan treballant per fer que les biblioteques siguin espais segurs, tant pel personal que hi treballa com per als ciutadans.
Per això, aquí no volem fer un protocol, sinó simplement plantejar alguns aspectes a tenir en compte, tant per a les administracions que ja estan elaborant els protocols d’obertura com per als centres individuals i les persones que hi treballem. Més enllà de les recomanacions generals, cadascú s’haurà de mirar la seva biblioteca per adaptar-la de la millor manera possible i així poder donar servei als usuaris protegint-los a ells i als treballadors.
El Servei de Biblioteques del Departament de Cultura, en col·laboració amb les diputacions catalanes i Biblioteques de Barcelona han acordat una sèrie de fases per a la recuperació progressiva dels serveis, que poden ser d’utilitat per a qualsevol tipus de centre.
- Fase 0: Preparació de les instal·lacions i adaptació dels serveis
- Fase 1: Préstec i devolució de documents sense accés lliure als espais de la biblioteca
- Fase 2: Accés limitat als espais de les biblioteques
- Fase 3: Programació d’activitats culturals, sessions de formació, etc.
- Fase 4: Recuperació total dels serveis i tornada a la normalitat
En termes generals, totes les recomanacions i protocols tracten els següents aspectes, sobre els quals volem reflexionar:
ESPAIS
- Desinfecció prèvia. En general s’indica que si no hi ha hagut ningú durant el confinament no és necessària.
- Ventilació. Obrir finestres a l’inici de la jornada. Si no tenim possibilitat d’obrir finestres, i tenim sistemes de renovació d’aire, demanar que es pugui augmentar la proporció d’aire exterior que hi entra.
- L’espai de treball del personal i l’espai per als usuaris ha de permetre mantenir la distància de 1,5-2 metres. Analitzar l’espai de treball del personal per prendre les mesures adequades, en funció dels horaris del centre, el nombre de personal i les tasques que s’hi desenvolupin: fer torns, redefinir les tasques per no compartir espai de treball, separar físicament l’espai de treball, etc.
- Tot i que en les fases 0 i 1 els usuaris no hi accedeixen, hem de pensar com ho farem quan tinguem usuaris i estudiar com marcarem les distàncies i si ens cal material per fer-ho.
- Marcar circuits d’entrada i sortida, si és possible. A l’ascensor s’ha de pujar d’un en un.
- Marcar circuits d’anada i tornada per la biblioteca. Amb què i com els marcarem?
- Segons com sigui el taulell, posar mampara.
- Marcar al terra la distància per fer cua.
- Marcar cadires o treure’n, si no es pot respectar l’espai a les taules.
- Lavabos. Han d’estar reservats per al personal? A partir de quina fase s’obren al públic?
- Aparells i dispositius electrònics. Es recomana que només es deixin utilitzar si després es poden desinfectar. Valorar si podem donar el servei que oferim amb ells d’una altra manera (impressores autoservei, màquines autopréstec, etc.). Tanmateix, no hem d’oblidar que hi ha persones que només tenen accés a la informació a través dels ordinadors d’ús públic de la biblioteca. Es podrien deixar amb accés controlat, i fer que abans d’utilitzar-los es netegessin les mans i ho fessin amb mascareta.
DOCUMENTS
Sabem que el virus roman sobre les superfícies un temps determinat, entre 3 i 9 dies. Encara que en algun cas s’ha parlat de com es poden netejar, les recomanacions generals són posar-los en quarantena quan es retornen de préstec o arriben per adquisició (els que hi han estat fins ara no cal perquè han estat tancats).
- Tenim espai per guardar-los?
- Utilitzarem contenidors i hi posarem la data?
- Deixarem uns prestatges només per a això?
- Bosses de paper?
Pel que fa al préstec: sabem quants documents tenim fora de la biblioteca? En general, el termini de préstec s’ha posat igual a tot arreu (biblioteques públiques i universitàries) i el retorn inicial de documents pot ser molt elevat, encara que el fem amb cita prèvia.
Documents retornats de préstec. Com que no es podran consultar immediatament, podem optar per no fer el retorn fins que acabin la quarantena o crear un estat «quarantena» per posar a l’OPAC.
- Documents que surtin en préstec a partir de la fase 1. Com els donarem? En bosses? Solts?
- Posarem un límit a la consulta i préstec de documents? Allargarem o reduirem terminis? Si els allarguem, reduïm el moviment d’usuaris, però limitem l’ús de la col·lecció.
- Si els usuaris, quan accedeixin a la biblioteca en la fase 2, no poden agafar els documents dels prestatges lliurement, cal pensar com els protegirem. Els tapem? Posem rètols indicant que no es poden agafar?
MESURES DE PROTECCIÓ I HIGIENE
Tothom té clar quins són els elements bàsics de protecció: rentat de mans amb aigua i sabó i solucions hidroalcohòliques, que han d’estar a disposició del personal i els usuaris a diferents punts del centre, ús de mascaretes i guants en determinats casos, mampares de protecció. Papereres amb tapa i pedal.
Ara bé, aquest material s’ha d’adquirir. Les administracions i responsables de biblioteca han de valorar, segons les recomanacions de les autoritats sanitàries i els serveis de prevenció i salut laboral, en quins casos caldrà fer servir unes coses o altres, i com les adquiriran. S’ha de preveure que es pugui adquirir de forma regular i qui les adquirirà.
- Cada quan s’haurà de netejar un cop s’obri la biblioteca? Qui neteja? Amb què?
- Com es netegen els espais i objectes compartits (taulells, telèfons, teclats, ratolins, pantalles, etc.)?
- Si els usuaris venen amb cita prèvia o per grups, s’ha de netejar abans que entri un nou grup?
- Es considera que si es netegen les mans a l’entrar ja no cal netejar taules i cadires?
- Els usuaris fan pagaments? Es fan factures? Es recomana fer pagament amb targeta i no donar factura en paper, enviar per correu.
PERSONAL
- Podem comptar amb tot el personal? S’ha de demanar reforços?
- Tenim personal vulnerable? Està de cara al públic? Els serveis de prevenció de riscos laborals hauran de valorar cada cas en particular.
- Tenim personal amb menors a càrrec? Poden fer sempre teletreball?
- Quins són els serveis presencials essencials que requereixen personal?
- Quant en necessitem per poder-los donar adequadament?
- Quina part del personal pot fer teletreball total o parcial? Qui ho organitza?
- El personal ha de fer torns o entrar a treballar esglaonadament?
- L’espai de treball permet la distància de seguretat? Si no, quines mesures s’han d’adoptar?
USUARIS
El nombre d’usuaris que poden accedir als centres serà limitat, almenys fins a la fase 4. S’ha d’informar als usuaris del nombre de persones que hi poden accedir, i com es farà. Es recomana una afluència no superior a un terç de la permesa habitualment, però cada centre haurà de veure com ho aplica.
A la fase 1 ja es podran demanar documents en préstec, i retornar-los.
- Com ho organitzem? Habilitem uns espais a l’entrada perquè deixin els documents?
- Posem unes hores concretes per fer-ho?
- Fem préstec amb cita prèvia? Limitem el nombre de préstecs?
Segons les fases establertes pels responsables de les biblioteques públiques, els usuaris no podran accedir als espais de la biblioteca fins a la fase 2, i llavors amb limitacions. Es recomana que s’hi accedeixi amb cita prèvia, en franges horàries concretes i amb limitació de temps d’estada. Des del Departament de Cultura posaran a disposició de les biblioteques que ho necessitin una plataforma tecnològica per gestionar les peticions.
- Com organitzem les franges horàries? Per edat? Per ordre de sol·licitud? Fem franges d’edat, depenent del tipus d’usuari més comú que tinguem? Tenim molts usuaris habituals més grans de 65/70 anys? És adequat deixar una franja horària per a ells, que coincideixi amb la que tenen per sortir? La nostra biblioteca té espai suficient per acotar-la per zones d’edat?
- Com controlarem l’afluència? Qui la controlarà? Qui controlarà la cua a l’exterior, si no fem cita prèvia?
- Podem obligar els usuaris a netejar-se les mans abans d’accedir a la biblioteca? Qui ho ha de fer?
COMUNICACIÓ I INFORMACIÓ
Un aspecte molt important en qualsevol actuació d’aquest tipus és la informació, tant per al personal com per al ciutadà. Tothom ha de tenir clar, abans de començar a treballar o d’accedir a la biblioteca, que aquest és un espai segur.
El personal ha d’estar segur que treballarà amb les condicions de seguretat necessàries, ha de saber quins protocols se seguiran i com ha d’actuar en cada moment.
Els usuaris han de saber què poden esperar de la biblioteca, quins serveis es donen i com es donen. Aquesta informació ha d’estar penjada al web i a la biblioteca.
Si bé l’administració i els responsables de les biblioteques són els qui han de planificar la reobertura, reorganitzant espais i serveis si cal, i procurar els EPIS i altres materials de protecció, al final la nostra salut i la dels nostres usuaris depèn que prenem consciència de les mesures recomanades: una correcta higiene, mantenir les distàncies de seguretat i dur a terme els processos de la manera més segura possible, que a vegades implicarà fer-los de forma més lenta o més complexa.
Més informació:
- Pla de transició del confinament, desconfinament gradual i nova normalitat del Govern de la Generalitat
- Recomanacions per a empreses i persones treballadores sobre actuacions vinculades a les situacions que es puguin produir per l’efecte del coronavirus SARS-CoV-2, del Consell de Relacions Laborals de Catalunya, aprovades el 12 d’abril per Generalitat, sindicats, PIMEC i Foment del Treball Nacional
- Biblioteques valencianes: proposta de protocol de desescalada, del COBDCV
- Protocolo de actuación para la reobertura de bibliotecas, de la Asociación Andaluza de Bibliotecarios
- EBLIDA April 2020 Newsletter: Special issue – Guidelines on access policies, personnel security, social distancing and sanitation of collections (No. 3)