Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya

Resum de la Jornada de Còmic i Biblioteques 2017

7 març 2017

El passat 23F es va celebrar a la biblioteca Ignasi-Iglésias de Can Fabra la 2a Jornada de Còmic i Biblioteques, organitzada pel Consorci de Biblioteques de Barcelona, la Diputació de Barcelona, les biblioteques de l’Hospitalet i Grupcòmic del COBDC. Tot seguit, Jaume Vilarrubí, coordinador del GT Grupcòmic, ens fa una crònica de com va anar la trobada.

La Jornada de Còmic i Biblioteques és una trobada bianual que organitzen alternament les dos grans biblioteques especialitzades en el tema que tenim al país: Can Fabra i Tecla Sala. Un magnífic treball nascut de la il·lusió i vertebrat per un munt de braços per uns companys meravellosos. I sí, la bona feina dona bons resultats, sobretot desprès de valorar la immillorable acollida que han tingut les dos edicions.

La data triada per aquesta edició no ha estat casual, i ha exercit un influx determinant en l’obertura i la cloenda, dos actes tan inoblidables com divertits i enriquidors per als qui els vam viure.

Nazario va obrir la Jornada. Poques persones com ell simbolitzen tan bé la Barcelona de la Transició com ell. Rebel·lia, talent, ràbia, reivindicació, immigració, valentia, transgressió, col·lectivitat i barri. Una figura irrepetible que no sols va estar al lloc adequat en el moment adequat, sinó que sempre en va fer bandera demostrant una valentia i honestedat sense límits. La crònica d’aquella subcultura d’autors de còmic, però també d’il·lustradors, músics, artistes i molts d’altres professionals ens va despertar, somriure i reflexionar ja de bon matí.

Oriol Estrada, president de l’ACDCómic, col·laborador de l’espai Daruma i comissari d’exposicions del Saló del Manga, ens va seduir amb una xerrada al voltant del manga, equilibrant amb mà mestra divulgació i entreteniment. Van ser tres quarts d’hora que tots hauríem volgut que s’haguessin estès hores, i ningú s’hauria queixat.

Laura Bernis, de la llibreria La Central, va aconseguir que tot l’auditori acabés rendit i entregat a la seva superheroïna, que amb els seus poders ens va fer un repàs per les novetats més excitants del panorama del còmic infantil. Una oferta rica, diversa i variada com mai.

Juanjo Arranz ens va fer de relator del matí abans de sortir a dinar, per encarar la tarda amb més forces.

Desprès de la visita a la secció de còmic de Can fabra i a l’exposició del nou àlbum d’Alfonso López, El solar (Ediciones La Cúpula), la tarda ens obria les portes a les següents bones pràctiques en biblioteques:

«Gokuraku, el paradís de l’otaku», a càrrec de Rubèn Molins, de Rubens Produccions, i Gemma Domingo, directora de la Biblioteca Ignasi Iglésias-Can Fabra.
«Primers passos en la lectura de còmics al Club de Lectura del Casal de la Gent Gran del barri d’Almeda (Cornellà de Llobregat)», a càrrec de Meritxell Romances, de la Biblioteca Sant Ildefons de Cornellà.
«Uaaaaaaau… iuhu, pataplaf! Còmic en català», a càrrec d’Imma Bigorra, delegada del Centre de Normalització Lingüística de Barcelona a Sant Andreu, i de Judit Riart, dinamitzadora i assessora lingüística d’aquest centre.
Gols de tinta. Futbol i vinyetes a Catalunya des de 1895 fins avui, a càrrec de Pedro A. Bravo, director de la Biblioteca Central Tecla Sala de l’Hospitalet de Llobregat.
«Operació còmic», a càrrec de Gerard Arbués, de la Biblioteca Torras i Bages de Vilafranca del Penedès, i Rubèn Calvo, del Servei de Joventut de l’Ajuntament de Vilafranca.

D’aquestes bones pràctiques, em permeto la llicència de destacar el Club de Lectura del Casal de la Gent Gran, que ens va permetre el luxe de contar amb unes deu joves lectores de més 70 anys, que van estar irradiant entusiasme en tot moment i demostrant que l’edat no es pas cap límit.

La Clausura va anar a càrrec del llegendari guionista Felipe Hernández Cava, que va dialogar amb Ivan Pintor (doctor en Comunicació Audiovisual per la UPF i conductor del club de còmic de la biblioteca). Unes converses inoblidables, excitants i inspiradores per molts i molts motius, i que se’m fa difícil descriure en poques ratlles. Els que ho vam viure sabem de què parlo. Potser de màgia.

I quan es va pondre el sol es van acabar la Jornada, com un somni que s’esvaeix però del qual tothom s’emporta un trosset a casa. Per cert, no està gaire bé que ho digui jo, però l’organització va ser perfecte.

Podreu trobar més informació de les jornades aquí: https://bibcomic.wordpress.com/ i al hashtag #bibcomic17

Fotografia: @BibliotequesBCN

Compartir

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
0
  0
  La teva cistella
  La teva cistella està buidaTorna a la Botiga
  Parlem!
  1
  En què et podem ajudar?
  El xat del COBDC
  Recorda que el nostre horari d’atenció és de dilluns a dijous de 10.00h. a 14.00h. i de 15.00h. a 18.00h., i els divendres de 10.00h. a 14.00h. Fora d’aquest horari podeu escriure a cobdc@cobdc.org