Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya

Resum de la visita a la biblioteca de l’INS Menéndez y Pelayo

5 març 2019

El passat dimecres 27 de febrer un grup de 14 col·legiats i col·legiades van visitar la biblioteca de l’INS Menéndez y Pelayo, un institut públic que té 13 escoles de primària adscrites i que permet cursar el batxillerat nocturn.

La biblioteca escolar, amb una capacitat per a 60 persones, està totalment integrada en el projecte pedagògic del centre i participa com a biblioteca en el projecte Eines per al canvi – Xarxes per al canvi del Consorci d’Educació de Barcelona, que vol potenciar la renovació pedagògica. El curs passat, la biblioteca de l’INS Menéndez y Pelayo va ser escollida com una de les biblioteques de referència del projecte Biblio(r)Evolució de la Fundació Jaume Bofill.

Cal destacar la implicació de l’AMPA del centre amb la biblioteca escolar, a la qual considera una eina educativa al servei de tothom, i ha fet que tingui un bibliotecari titulat contractat, a banda de la coordinadora de biblioteca, que és una professora del centre. La missió i objectius de la biblioteca de l’INS Menéndez y Pelayo parteix del model i les recomanacions establertes a les Directrius IFLA per a biblioteca escolar.

El fet de tenir bibliotecari permet que la biblioteca s’articuli com a servei i no com a un projecte limitat, com passa amb d’altres biblioteques escolars. A més, pot personalitzar el servei per tipus d’usuari (alumnat, professorat, personal no docent i famílies). La biblioteca té presència a les xarxes socials i té voluntat de transparència i dona a conèixer el valor que aporta a la comunitat educativa publica publicant a Twitter les estadístiques diàries (@Bibmyp).

Els serveis que ofereix el centre a la comunitat educativa són variats i estan segmentats:

  • 1r d’ESO: Formació d’usuaris. Es parteix de la base que a més lectura més aprenentatge. Se’ls fan tres visites al llarg del curs: presentació de l’espai, ús del catàleg (que està en línia) i presentació del web de la biblioteca.
  • 2n d’ESO: Foment de la lectura. Es treballa conjuntament amb el professorat, que ja fa aquesta activitat de promoció des de les aules, però des d’un vessant diferent, lúdic. Es difon la lectura amb gimcanes, concursos, debats… També realitzen una activitat de competència informacional a través del fotoperiodisme, se’ls ensenya el tractament d’una imatge i a detectar una fake news.
  • 3r d’ESO: Transformació/coneixement. Mitjançant un taller de pensament visual (visual thinking), se’ls ensenya a plasmar una idea complexa, a través d’un article d’unes 250 paraules, en una imatge.
  • 4t d’ESO: Gamificació. Aprofitant l’activitat d’art escèniques de l’Institut, es crea a partir de documentació històrica de Shakespeare un joc de rol on els alumnes aprenen fets històrics i costums de l’època.
  • 1r i 2n de Batxillerat: Se centra en l’acompanyament del treball de recerca. Se’ls dona suport abans de començar el treball, mentre s’efectua i després del lliurament, ja que també se’ls fa una píndola sobre com fer-ne la presentació oral.

Des de la biblioteca i a petició del professorat del centre es fan itineraris lectors personalitzats per a l’alumnat. També es preparen plataformes de recursos (curació de continguts) amb Pinterest, pensats per treballar des de la classe, i als quals s’accedeix des del web de la biblioteca. Amb l’ajuda del joc es fa formació en TIC i s’elaboren recursos pedagògics, com per exemple un videotutorial sobre com fer les bibliografies dels treballs.

Durant el temps no lectiu també es preparen activitats, com ara un club de rol i jocs de taula. La biblioteca també participa en les activitats culturals anuals del centre amb exposicions, maratons de lectura, tallers d’art i lectura, etc.

Volem agrair a la professora coordinadora de biblioteca, Pilar Fernández, i al bibliotecari, Carlos Ortiz, la seva amabilitat i professionalitat durant la visita.

Compartir

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
0
    0
    La teva cistella
    La teva cistella està buidaTorna a la Botiga
    Parlem!
    1
    En què et podem ajudar?
    El xat del COBDC
    Recorda que el nostre horari d’atenció és de dilluns a dijous de 10.00h. a 14.00h. i de 15.00h. a 18.00h., i els divendres de 10.00h. a 14.00h. Fora d’aquest horari podeu escriure a cobdc@cobdc.org