Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya

Resum de la visita a la Biblioteca Pública Arús

21 juny 2019

El 20 de juny, 18 col·legiats i col·legiades van realitzat una visita professional a la Biblioteca Pública Arús, oberta al públic general i ubicada en el número 26 del passeig de Sant Joan de Barcelona.

La Biblioteca Pública Arús va ser inaugurada el 1895, fundada pel periodista i escriptor Rossend Arús. Els organitzadors de la biblioteca van ser Valentí Almirall i Antoni Farnés. Burgesos cultes i lliurepensadors, la biblioteca estava imbuïda de l’esperit il·lustrat i de la fe en el coneixement com a únic camí cap a la llibertat. Una estàtua al·legòrica de la Llibertat presideix les escales que donen accés a la biblioteca. La influència dels Estats Units del segle XIX i de les free libraries hi és molt palesa. Valentí Almirall considerava que era aquest país en el qual Catalunya s’havia d’emmirallar. La biblioteca, amb l’objectiu de satisfer les necessitats de formació, informació i lleure de la classe obrera, tenia uns horaris adaptats als de tancament de les fàbriques, de manera que els treballadors hi poguessin accedir.

La Biblioteca Pública Arús no va ser la primera biblioteca pública de Barcelona, però sí que és l’única de les biblioteques pioneres que s’ha conservat fins avui. Conserva la decoració i el mobiliari originals, ja que els creadors de la biblioteca, tot i estar destinada a la classe obrera, van voler invertir-hi en materials de qualitat pensant en la seva perdurabilitat. A més, també van buscar-ne la bellesa, ja que creien que tant la bellesa com l’harmonia contribueixen al benestar de la persona.

Actualment, la biblioteca és un centre de recerca especialitzat en moviments socials contemporanis i el seu fons es divideix en quatre grans blocs:

 • Moviment obrer dels segles XIX i principis del XX
 • Moviments socials
 • Maçoneria
 • Fons general de caràcter patrimonial

Per a més informació podeu consultar aquest article de David Domènech, personal de la Biblioteca Pública Arús, publicat a la revista Item.

Durant la visita, el personal de la biblioteca va mostrar diferents documents de caràcter patrimonial de gran valor:

Finalment, també es va accedir a la col·lecció Sherlock Holmes, ubicada a la tercera planta de l’edifici, que és fruit de la donació, el 2011, de la col·lecció particular de Joan Proubasta, creador i president del Cercle Holmes a Barcelona. És una de les deu col·leccions més importants a Europa sobre Sherlock Holmes i el seu autor, Sir Arthur Conan Doyle (que com a curiositat també era maçó). Conté llibres en múltiples idiomes i gèneres, roba, jocs, pòsters, cartells, ninos, fotografies, etc. Com encara no està inventariada, el gran públic no pot consultar-la. Per aquest motiu, va ser un valor afegit poder conèixer aquest fons durant la visita.

Agraïm a David Domènech i Maribel Giner la seva atenció, dedicació i amabilitat durant aquesta activitat.

Compartir

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
0
  0
  La teva cistella
  La teva cistella està buidaTorna a la Botiga
  Parlem!
  1
  En què et podem ajudar?
  El xat del COBDC
  Recorda que el nostre horari d’atenció és de dilluns a dijous de 10.00h. a 14.00h. i de 15.00h. a 18.00h., i els divendres de 10.00h. a 14.00h. Fora d’aquest horari podeu escriure a cobdc@cobdc.org