
Resum de la visita al Centre de Documentació del Museu de Ciències Naturals de Barcelona
El dimecres 30 de gener un grup de 19 col·legiats i col·legiades van visitar el Centre de Documentació del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, que es compon de biblioteca, mediateca i centre de documentació.
Els serveis que ofereix el centre de documentació són informació i atenció als usuaris, préstec de monografies, obtenció de documents, préstec interbibliotecari, informació bibliogràfica, difusió de la informació amb guies de lectura (tant les de suport a les exposicions temporals com les que es confeccionen amb motiu d’efemèrides, com per exemple el dia mundial de l’aigua), butlletins de novetats, lectures recomanades i el llibre del mes, reproducció de documents i suport a la recerca i difusió científica.
El fons documental està format per 9.000 imatges de l’Arxiu Fotogràfic, 2.674 expedients a l’Arxiu Històric (cosa que suposen 19.032 cares de documents), 1.527 documents audiovisuals, 16.851 llibres, 1.731 revistes i 1.195 mapes.
Pel que fa als projectes digitals, han signat un conveni amb RECERCAT (dipòsit de la recerca de Catalunya) i properament l’Arxiu Històric estarà disponible en línia.
Pel que fa a la biblioteca, la seva funció principal és conservar, processar i difondre el patrimoni documental del museu. En són usuaris tant el públic expert (personal del museu, investigadors, professors i estudiants universitaris) com públic general, i consta de tres unitats:
– La biblioteca, que té dues seus: una al Museu Martorell i l’altra al Laboratori de Natura, a l’antic Museu de Zoologia, on també s’ubica l’Arxiu Històric.
– La Mediateca, situada a l’edifici del Parc del Fòrum.
La biblioteca és un centre de divulgació adreçat al públic familiar. Les exposicions que s’hi realitzen són un aparador per al Centre de Documentació ja que s’hi confeccionen guies de lectura de suport a l’exposició. A la mediateca hi trobem també un fons audiovisual i «els sons a la carta», una aplicació dels ordinadors a través de la qual podem fer cerques pel nom de l’animal i escoltar-ne el seu so. També hi podem escoltar els paisatges sonors, com per exemple els sons dels fenòmens meteorològics. Un dels projectes de futur és que aquests «sons a la carta» estiguin disponibles a Internet.
Originalment, el museu era de titularitat municipal (Ajuntament de Barcelona), situació que va canviar el 2010 amb la creació d’un Consorci entre l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya. El primer, però, continua conservant la titularitat del fons patrimonial del museu. L’any 2002, la biblioteca va passar a formar part de la xarxa de biblioteques del CSIC com a biblioteca associada, donant així una gran visibilitat a tot el seu patrimoni documental. El 2006, la biblioteca incorpora l’Arxiu Fotogràfic i Històric del museu, i és llavors quan es canvia el nom de biblioteca pel de Centre de Documentació. El 2011, s’inaugura la Mediateca al Parc del Fòrum.
Totes les col·legiades i col·legiats assistents van poder visitar diversos espais, com la sala d’actes del Laboratori de Natura, a l’edifici modernista conegut popularment com a Castell dels Tres Dragons, on van explicar la història i les principals característiques del Centre de Documentació. Després es va donar a conèixer l’antic museu, situat en el mateix edifici, obra de Domènech i Montaner, que es va inaugurar el 1882 amb les col·leccions de ciències naturals i arqueologia, i finalment la biblioteca de Francesc Martorell Peña, arqueòleg i naturalista, que donà nom al Museu Martorell. Cal destacar que aquesta biblioteca es considera que fou la primera biblioteca especialitzada de Catalunya oberta al públic.
Volem agrair a Montse Navarro, Miquel Navas i Emma Asensio la seva amabilitat i professionalitat durant la visita.