Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya

Visita professional Gener - MAE, Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques

24 gener 2024

Ahir, un grup d’11 col·legiats i col·legiades hem fet una visita professional al MAE. Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques de l’Institut del Teatre.

Comencem la visita amb la benvinguda de la directora, l’Anna Valls i la presentació  que ens fa del MAE. El Museu de les Arts Escèniques i Centre de Documentació de l’Institut del Teatre és un servei d’informació i documentació especialitzat en teatre, dansa, òpera, sarsuela, varietats, màgia, circ i manifestacions parateatrals. Inclou un dels fons bibliogràfics i documentals més importants d’Europa, sobretot pel que fa a l’àmbit català i al segle d’Or espanyol, i un Museu amb notables col·leccions (cartells i programes de mà, fotografies, teatrins, esbossos escenogràfics i figurinisme) difoses actualment a través d’exposicions temporals.

El MAE són quatre organitzacions en una ja que consta d’un museu, un arxiu, una biblioteca històrica i de recerca i una biblioteca de tipus docent.

El fons antic consta d’uns 100.000 exemplars, el modern de 30.000, l’arxiu fotogràfic té més d’1 milió de fotografies. Han anat comprant fons per tenir imatges de l’escena catalana.. Tenen una destacadíssima col·lecció de programes de mà, un recurs indispensable per saber qui ha participat en una obra, 8.000 peces de figurinisme, més de 8.000 esbossos, teatrins i decorats pel que fa a l’escenografia, un miler de peces relacionades amb la indumentària, 600 titelles i un fons d’art composat per unes 1.000 obres.

El MAE té com objectiu donar suport a la docència i la recerca a l’alumnat i professorat de l’Institut del Teatre, així com a tots els investigadors i professionals del món de les arts escèniques.

En l’origen del MAE es troba la figura de Marc Jesús Bertran, crític teatral, qui va presentar un projecte de Museu del Teatre a l’Ajuntament de Barcelona i a la Mancomunitat el 1912. Deu anys més tard, l’Ajuntament de Barcelona va aprovar el projecte i va crear el Museu del Teatre, la Dansa i la Música. El 1934 el Museu es va integrar a l’Institut del Teatre. El 1936 es va inaugurar una espai d’exposició permanent a la Casa de la Misericòrdia, el qual es traslladà el 1945 junt amb la biblioteca històrica al Palau Güell. El 1968 s’incorpora la biblioteca i fons documental d’Artur Sedó, un industrial tèxtil amic de les arts i mecenes que va reunir al llarg de la seva vida una de les col·leccions d’obres de teatre més importants d’Europa. El seu fons estava composat per més de 90.000 títols i estava especialitzat en teatre català de finals del segle XIX i inicis del XX i teatre del segle d’or espanyol. El 1975 la Biblioteca-Museu va adoptar el nom oficial de Centre d’Estudis i Documentació de les Arts de l’Espectacle i de la Comunicació  i més tard el de Centre de Documentació de l’Institut del Teatre. Finalment, l’any 2000 es va inaugurar l’edifici actual, en el qual es van unir el museu, la biblioteca història i la docent, i es va adoptar la denominació actual: MAE. Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques.

Durant la visita, la Begoña Álvarez, bibliotecària responsable del fons bibliogràfic antic i patrimonial ens parla dels fons patrimonials que alberga el MAE i ens mostra diverses obres remarcables.

La conservadora, Carme Carreño, ens mostra algunes de les peces que formen la col·lecció d’objectes del museu, entre les quals podem veure un vestit de la Montserrat. També podem veure diversos teatrins, marionetes i fotografies.

Agraïm a l’Anna Valls, la Begoña Álvarez i la Carme Carreño la seva amabilitat, professionalitat i entusiasme durant la visita.

Compartir

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
0
  0
  La teva cistella
  La teva cistella està buidaTorna a la Botiga
  Parlem!
  1
  En què et podem ajudar?
  El xat del COBDC
  Recorda que el nostre horari d’atenció és de dilluns a dijous de 10.00h. a 14.00h. i de 15.00h. a 18.00h., i els divendres de 10.00h. a 14.00h. Fora d’aquest horari podeu escriure a cobdc@cobdc.org