Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya

Acord entre FMC, ACM i CEDRO sobre el pagament dels drets d'autor pels préstecs bibliotecaris

19 gener 2016

El 18 de juliol de 2014 es va aprovar el Reial Decret 624/2014 sobre el dret de remuneració als autors pels préstecs de les seves obres realitzades a les biblioteques. Aquest text no es podia aplicar perquè la norma comportava diversos problemes tècnics i jurídics que impedien la gestió de la liquidació d’aquests drets.

El passat 15 de desembre la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM), com a representants dels ajuntaments, i CEDRO van signar un acord que és pioner en tot l’Estat i vol solucionar els problemes detectats i potenciar el pagament dels drets d’autor. Per fer-ho viable, el text d’aquest conveni implica la creació d’un tipus de tarifa plana per franges de població, que s’aplicarà a la mitjana de préstecs que es realitzin a les biblioteques catalanes. L’acord contempla dues excepcions al total de préstecs: per una banda, es descomptarà un 5%, que correspon als documents que estan lliures de drets d’autor; per l’altra, es declara un 7,5% per a aquelles persones que tenen alguna discapacitat, seguint l’exempció que marca la llei de préstec. Un altre aspecte establert en aquest acord és el pagament a CEDRO dels endarreriments entre el 2010 i el 2014 (uns 150.000€). Per últim, les parts s’han compromès a establir una Comissió de seguiment dels pagaments.

Una qüestió que es planteja sobre aquest pagament és que ningú pot obligar els ajuntaments a pagar el cànon. Per tant, en cas de morositat s’hauria d’anar als tribunals.

Daniel Gil, president del COBDC, ha manifestat al diari Ara que “Si la Generalitat ha sigut la intermediària i hi ha acord de les parts, és que és beneficiós o el menys dolent possible”.

Compartir

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
0
  0
  La teva cistella
  La teva cistella està buidaTorna a la Botiga
  Parlem!
  1
  En què et podem ajudar?
  El xat del COBDC
  Recorda que el nostre horari d’atenció és de dilluns a dijous de 10.00h. a 14.00h. i de 15.00h. a 18.00h., i els divendres de 10.00h. a 14.00h. Fora d’aquest horari podeu escriure a cobdc@cobdc.org