
Aprovat el document final del Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement
3 juny 2020
Al Document hem parlat sobre l’aprovació del Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement. El 13 de maig se’n va celebrar el plenari que va aprovar el document final de treball en què es basaran les futures polítiques públiques per fer de Catalunya un país capdavanter en recerca i innovació.
El text recull 84 accions, entre les quals destaquen les següents:
- Tendir cap a un percentatge d’ocupació en serveis intensius en coneixement respecte al total de l’ocupació similar al de països europeus de la dimensió i la competitivitat de Catalunya.
- Incrementar el nombre d’investigadors predoctorals (FI) i postdoctorals (Beatriu de Pinós) com una de les bases de l’increment del nombre d’investigadors per cada milió d’habitants. S’ha d’aconseguir que el gruix d’aquest increment estigui localitzat en el teixit productiu.
- Potenciar el Pla de Doctorats Industrials introduint-hi millores que n’augmentin l’impacte en la transferència de talent universitari a l’empresa i a altres organitzacions, especialment a les pimes.
- Promoure la política d’igualtat de gènere en la carrera docent i investigadora.
- Augmentar el programa ICREA fins a 20 noves places anuals en cinc anys perquè pugui ser extensiu a tots els àmbits de coneixement, reforçant, en especial, les àrees de les ciències socials i les humanitats i promovent la igualtat de gènere.
- Convergir amb els estàndards europeus de qualitat, impacte i productivitat en la producció científica i aspirar a assolir el valor mitjà de les regions situades per damunt de Catalunya en el Regional Innovation Scoreboard.
- Vetllar per l’ús eficient i efectiu de les grans infraestructures de recerca existents i promoure’n la cooperació.
- Fomentar una estratègia catalana de ciència oberta.
- Establir un nou model que avaluï l’impacte social de la producció científica, en la línia dels requeriments del programa marc europeu i sobre la base de l’experiència prèvia de la comunitat RIACat.
- Promoure i consolidar el creixement d’EURECAT com a centre tecnològic català perquè assoleixi unes dimensions i un impacte relatius similars als dels centres tecnològics internacionals de referència.
- Consolidar la Xarxa de Centres Tecnològics (TECNIO) i el suport d’altres estructures, com ara els parcs científics i tecnològics o altres organismes, com a estructures de transferència.
- Millorar l’equitat de l’educació superior a Catalunya per mitjà del sistema de beques públiques.
- Dissenyar i implementar un sistema de formació contínua superior per donar resposta a les necessitats socials actuals, vehicular la innovació empresarial i reduir la bretxa digital.
Compartir
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email