Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya

La BNE facilita nous conjunts de dades, obertes i reutilitzables

7 febrer 2019

Durant l´últim any, la Biblioteca Nacional de España (BNE) ha desenvolupat una línia específica de treball per oferir dades que siguin obertes i reutilitzables amb la finalitat de contribuir a noves formes de crear, editar, difondre i accedir a la cultura i el coneixement. Aquesta línia continua les polítiques i estàndards establerts per la RISP (Reutilització de la Informació del Sector Públic).

Les dades que estan disponibles en dos portals (datos.gob.es i Portal Europeu de Dades) aglutinen 137 conjunts, bibliogràfics i institucionals, de gran valor tant per a biblioteques com per a investigadors, i que permeten la seva reutilització.
Les dades bibliogràfiques són les compreses en el seu Catálogo de Autoridades, a la Biblioteca Digital Hispánica, a les recol·leccions de l’arxiu de la web espanyola i al Directorio de Bibliotecas y Hemerotecas Españolas. Per facilitar-ne l’accessibilitat a tot tipus de públics han estat transformats els registres en formats lliures (JSON, CSV, ODS, TXT o XML). Pròximament es publicarà seguint la mateixa metodologia el Catálogo Bibliográfico, la Bibliografia Española i altres conjunts d’interès per a la ciutadania.

Per continuar treballant amb aquestes dades, en els propers mesos es convocaran activitats d’experimentació i treball, en col·laboració amb grups d’interès, investigadors i comunitats reutilitzadores de dades obertes. L’objectiu és explotar i trobar nous usos per a aquestes dades en camps com el processament del llenguatge natural, la intel·ligència artificial, la recerca acadèmica o el desenvolupament de programari.

Més informació al blog de la BNE.

Compartir

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
0
  0
  La teva cistella
  La teva cistella està buidaTorna a la Botiga
  Parlem!
  1
  En què et podem ajudar?
  El xat del COBDC
  Recorda que el nostre horari d’atenció és de dilluns a dijous de 10.00h. a 14.00h. i de 15.00h. a 18.00h., i els divendres de 10.00h. a 14.00h. Fora d’aquest horari podeu escriure a cobdc@cobdc.org