Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya

La BNE facilita nous conjunts de dades, obertes i reutilitzables

7 febrer 2019

Durant l´últim any, la Biblioteca Nacional de España (BNE) ha desenvolupat una línia específica de treball per oferir dades que siguin obertes i reutilitzables amb la finalitat de contribuir a noves formes de crear, editar, difondre i accedir a la cultura i el coneixement. Aquesta línia continua les polítiques i estàndards establerts per la RISP (Reutilització de la Informació del Sector Públic).

Les dades que estan disponibles en dos portals (datos.gob.es i Portal Europeu de Dades) aglutinen 137 conjunts, bibliogràfics i institucionals, de gran valor tant per a biblioteques com per a investigadors, i que permeten la seva reutilització.
Les dades bibliogràfiques són les compreses en el seu Catálogo de Autoridades, a la Biblioteca Digital Hispánica, a les recol·leccions de l’arxiu de la web espanyola i al Directorio de Bibliotecas y Hemerotecas Españolas. Per facilitar-ne l’accessibilitat a tot tipus de públics han estat transformats els registres en formats lliures (JSON, CSV, ODS, TXT o XML). Pròximament es publicarà seguint la mateixa metodologia el Catálogo Bibliográfico, la Bibliografia Española i altres conjunts d’interès per a la ciutadania.

Per continuar treballant amb aquestes dades, en els propers mesos es convocaran activitats d’experimentació i treball, en col·laboració amb grups d’interès, investigadors i comunitats reutilitzadores de dades obertes. L’objectiu és explotar i trobar nous usos per a aquestes dades en camps com el processament del llenguatge natural, la intel·ligència artificial, la recerca acadèmica o el desenvolupament de programari.

Més informació al blog de la BNE.

Compartir

Compartició en whatsapp
WhatsApp
Compartició en facebook
Facebook
Compartició en twitter
Twitter
Compartició en linkedin
LinkedIn
Compartició en email
Email
0
  0
  La teva cistella
  La teva cistella està buitTorna a la botiga
  Parlem!
  1
  En què et podem ajudar?
  El xat del COBDC
  Recorda que el nostre horari d’atenció és de dilluns a dijous de 10.00h. a 14.00h. i de 15.00h. a 18.00h., i els divendres de 10.00h. a 14.00h. Fora d’aquest horari podeu escriure a cobdc@cobdc.org