Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya

Cessió del fons patrimonial Família Yxart a l'Arxiu Històric de Tarragona

21 març 2017

La família Yxart és una de les tres famílies més destacades de les comarques de Tarragona en els darrers segles. El seu origen és occità i els indicis indiquen que els primers membres del llinatge –els germans Joan i Duran Yxart– es van establir a Valls durant el darrer quart del segle XVII.

La documentació familiar que es conserva aporta un gran valor sobre l’activitat comercial de la família i incorpora documents sobre genealogia familiar, capítols matrimonials, testaments, certificacions de rectors, escriptures de notaris de Tarragona, copiadors de cartes, etc. També conté un volum important de correspondència de tipus familiar; econòmica, administrativa i literària; de caràcter polític, militar, i d’activitat comercial.

Al llarg de la seva història, aquesta documentació s’ha conservat en diversos indrets, com Valls, Tarragona o Altafulla, i ara arriba a l’Arxiu Històric de Tarragona (AHT), que iniciarà els tractaments pertinents que facilitaran la seva conservació i descripció.

L’acte de la cessió del fons patrimonial Família Yxart, realitzat el mes de febrer, va incloure la conferència «Els Yxart, tres segles de vida catalana», a càrrec del Dr. Salvador J. Rovira Gómez, professor d’Història Moderna de la Universitat Rovira Virgili i especialista en l’estudi d’aquesta família, i la presentació de l’exposició «El fons documental de la família Yxart: una nissaga amb història», ubicada a l’AHT, que recull una selecció dels documents més rellevants d’aquest fons.

Fotografia: Generalitat de Catalunya

Compartir

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
0
  0
  La teva cistella
  La teva cistella està buidaTorna a la Botiga
  Parlem!
  1
  En què et podem ajudar?
  El xat del COBDC
  Recorda que el nostre horari d’atenció és de dilluns a dijous de 10.00h. a 14.00h. i de 15.00h. a 18.00h., i els divendres de 10.00h. a 14.00h. Fora d’aquest horari podeu escriure a cobdc@cobdc.org