Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya

Dia Internacional de les Dones 2019 a les unitats d’informació

12 març 2019

El Dia Internacional de les Dones és una de les efemèrides més arrelades dins la professió. Tot i que algunes professionals han fet seguiment de la vaga convocada per al 8 de març, les unitats d’informació han realitzat activitats durant la primera setmana de març i han endegat publicacions de tot tipus per commemorar aquesta celebració. En el següent recopilatori podeu veure algunes d’aquestes iniciatives que el Grup de Treball Dones Visibles del COBDC ha seleccionat al seu perfil de Twitter amb el «Moment» #GTDV_DIDones19 Dia Internacional de les Dones 2019.

a) Centres de documentació
–  El Centre de Documentació Joaquima Alemany i Roca de l’Institut Català de les Dones ha creat els productes documentals següents:

b) Biblioteques públiques
Biblioteques de Girona: una exposició amb una selecció de 26 il·lustracions de joves il·lustradores catalanes.
Biblioteques de la Xarxa de la Diputació: programació d’activitats i publicacions.
Biblioteques del Consorci de Barcelona: programació d’activitats.
Biblioteca Platja d’Aro: presentació del llibre 100 dones catalanes, inspiracions creatives.
Biblioteca La Ginesta: hora del conte amb un relat en anglès.
– La Biblioteca Bonnemaison de Barcelona ja té compte a Twitter: @bibfbonnemaison
c) Biblioteques universitàries
– A la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la UB s’ha batejat una sala de treball del CRAI de Biblioteconomia i Documentació amb el nom de Rosalia Guilleumas (1994-2007), que fou directora de la Biblioteca de Catalunya, de les Biblioteques de la Diputació de Barcelona i de l’antiga Escola de Bibliotecàries (5/03).
CRAI de la Universitat de Barcelona: van generar un fil a Twitter per fer visibles les dones pioneres en el món de les biblioteques.
Biblioteca de la UOC: recomanació de documentals de la BBC.
– Biblioteca de la Facultat de Ciències de l’Educació i l’Esport Blanquerna: guia de lectura Dones mestres i pedagogues, que posa en valor tota la tasca feta per mestres i pedagogues.

d) Biblioteques escolars
– Exposició de llibres a: Biblioteca de l’Escola FMTE (Barcelona), Biblioteca de l’Escola Prat de la Riba (Reus) i Biblioteca de l’Escola Superior de Música de Catalunya.

e) Arxius
Arxiu Nacional de Catalunya: recull de fotografies.

El GT Dones Visibles també us recomana d’altres iniciatives vinculades al 8 de Març, com aquestes:

 • Selecció de llibres infantils i juvenils triats pel Grup de Treball GRETEL (Grup de Recerca de literatura infantil i juvenil i educació literària de la Universitat Autònoma de Barcelona).
 • La Comissió d’Igualtat de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació va organitzar un acte que va incloure dues presentacions: «Dones: cultura i audiovisual. Quan la paritat no compta», a càrrec d’Anna Marquès, delegada de CIMA a Catalunya i professora en el grau de Comunicació audiovisual, i «Progressió professional de les dones en el sector cultural a Catalunya», a càrrec d’Anna Villarroya, coordinadora del doctorat interuniversitari en Estudis de Gènere: Cultures, Societats i Polítiques.
 • La campanya #Pioneers de la Europeana.

Fotografia: Facultat de Biblioteconomia i Documentació (UB)

Compartir

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
0
  0
  La teva cistella
  La teva cistella està buidaTorna a la Botiga
  Parlem!
  1
  En què et podem ajudar?
  El xat del COBDC
  Recorda que el nostre horari d’atenció és de dilluns a dijous de 10.00h. a 14.00h. i de 15.00h. a 18.00h., i els divendres de 10.00h. a 14.00h. Fora d’aquest horari podeu escriure a cobdc@cobdc.org