Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya

EpiCAT: portal web sobre les Cartes familiars de Catalunya (segles XVI-XIX)

25 maig 2021

EpiCAT és un portal web creat gràcies a la col·laboració del Servei de Biblioteques de la UAB, que s’engloba en el projecte de recerca EpiCAT. Cartes familiars de Catalunya (segles XVI-XIX), realitzat per un equip d’investigadors del Departament d’Història Moderna i Contemporània de la UAB.

Aquesta iniciativa es va començar fa quatre anys i s’han investigat 44 arxius històrics de tot Catalunya, on s’han localitzat 2.438 cartes familiars, que s’han registrat, transcrit i analitzat. Aquesta feina facilita conèixer com era la vida quotidiana de les famílies i conèixer alguns dels protagonistes d’aquest vessant de la història, poc coneguts fins aquest moment. A EpiCat s’inclou la digitalització de 250 d’aquestes cartes, en format original.

Algunes de les institucions que s’han incorporat a aquest projecte són l’Arxiu Nacional de Catalunya, l’Arxiu de la Corona d’Aragó, la Biblioteca de Catalunya, els arxius històrics provincials, els arxius històrics municipals de les capitals de província i tots els arxius comarcals de Catalunya.

Els fons més destacats són els epistolaris de les famílies Barraquer (369 cartes familiars); Puig, del municipi de Vilaür (amb 245 cartes); Burguès (204 cartes); o Ventós (150 cartes). Els temes tractats a les cartes són diversos; per exemple, la por als bandolers, les calamarsades i l’efecte sobre les collites o els viatges en tartana, entre d’altres.

Compartir

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
0
  0
  La teva cistella
  La teva cistella està buidaTorna a la Botiga
  Parlem!
  1
  En què et podem ajudar?
  El xat del COBDC
  Recorda que el nostre horari d’atenció és de dilluns a dijous de 10.00h. a 14.00h. i de 15.00h. a 18.00h., i els divendres de 10.00h. a 14.00h. Fora d’aquest horari podeu escriure a cobdc@cobdc.org