Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya

Escaneig tridimensional amb làser: una opció per obtenir documentació de gran valor per a la conservació d'edificis emblemàtics

3 març 2021

Segurament tothom recorda el matí del 15 d’abril del 2019, quan ens va colpejar la notícia de l’incendi de Notre Dame i el debat posterior sobre la seva reconstrucció. En aquest escenari, comptar amb informació detallada sobre tot el que forma part d’un edifici tan emblemàtic seria de gran utilitat per donar-li forma de nou.

Partint d’aquesta premissa, un grup d’investigació de la URV està portant a terme un projecte que generarà documentació de gran valor, ja que les dades aconseguides potenciaran la resolució de qualsevol incidència en la conservació arquitectònica patrimonial. Es tracta d’escanejar de forma tridimensional amb làser les catedrals de Girona i Mallorca.

La primera és un edifici que té la segona nau gòtica més gran del món i que ja ha estat escanejada. A la segona, es va començar l’escaneig a principis de febrer i continuarà durant els propers mesos.

El mapa digital obtingut de cada edifici permetrà reproduir detalls en tres dimensions, mitjançant la col·locació d’un escàner làser terrestre en diversos punts. En el cas de la catedral de Girona, van ser necessaris uns 800 emplaçaments; i a la de Mallorca, uns 1.300.

Fotografia: URV

Compartir

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
0
  0
  La teva cistella
  La teva cistella està buidaTorna a la Botiga
  Parlem!
  1
  En què et podem ajudar?
  El xat del COBDC
  Recorda que el nostre horari d’atenció és de dilluns a dijous de 10.00h. a 14.00h. i de 15.00h. a 18.00h., i els divendres de 10.00h. a 14.00h. Fora d’aquest horari podeu escriure a cobdc@cobdc.org