Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya

Fases 1 i 2: què poden fer les unitats d’informació i els seus usuaris?

28 maig 2020

Actualització: 30/05/2020

Tot i que amb diferents nivells d’implementació, aquest dilluns Catalunya va superar la fase 0. D’aquesta manera, i segons una distribució per regions sanitàries, part del territori es troba en fase 2 (Camp de Tarragona, Terres de l’Ebre i l’Alt Pirineu) i la resta en fase 1.

Com afecta aquesta situació les unitats d’informació?

La desescalada està afectant les unitats d’informació d’una manera desigual. Legalment, les biblioteques podien obrir a partir de l’11 de maig i els arxius a partir del 4, seguint una sèrie de consideracions que us vam comentar al Document. Tot i que no s’aconsella l’obertura de les universitats en aquests moments, les biblioteques universitàries compten amb un protocol propi elaborat per REBIUN. Sobre les biblioteques escolars no hi consta informació pública sobre la desescalada, ja que estan vinculades a les escoles, que no està previst que tornin a obrir amb un caràcter educatiu fins al setembre.

Els responsables de les xarxes més importants per nombre de biblioteques públiques (Servei de Biblioteques del Departament de Cultura, Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona i Consorci de Biblioteques de Barcelona) van decidir ajornat aquesta reobertura fins a la superació de la fase 0. Seguidament, podeu comprovar què han fet durant la fase 0 i 0 ampliada i qué està previst a les fases 1 i 2 a cada una de les xarxes i biblioteques públiques provincials que han difós aquesta informació. Si cliqueu el seu nom, hi trobareu més informació sobre la implementació de la desescalada.

Fase 0

Fase 0 ampliada

Fase 1

  • BOE. Desescalada COVID-19: Fase 1 (Actualització: 30/05/2020)
  • Consorci de Biblioteques de Barcelona. «Un cop finalitzada la fase 0 preveiem que puguin obrir al públic un nombre limitat de biblioteques per districte.»
  • Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona.
    • Consells per als i les usuaris/es:
      «– Agafar documents en préstec i retornar-los: com que no podràs accedir a la col·lecció, et recomanem que demanis abans els teus documents per correu electrònic o per telèfon a la biblioteca, així quan hi vagis ja el tindran preparat perquè te l’emportis.
      – Demanar informació bibliogràfica: preferiblement per telèfon o mitjans telemàtics. En aquesta fase no pots tenir accés a la col·lecció general de documents, ni utilitzar la biblioteca per a consulta ni per a estudi. Tampoc podràs utilitzar els ordinadors públics ni s’oferirà el préstec interbibliotecari. Per a la seguretat de tots, és obligatori que vinguis amb mascareta.»
  • Servei de Biblioteques del Departament de Cultura. «Aquesta obertura serà progressiva en funció de la capacitat dels titulars i gestors de les biblioteques d’assegurar les condicions de seguretat necessàries per als usuaris i el personal. Així, la data d’obertura serà decidida per cada titular o gestor. Es recomana als usuaris del Sistema de Lectura Pública de Catalunya que es posin en contacte amb la seva biblioteca per conèixer la previsió d’obertura. La prioritat de les administracions és que l’obertura de les biblioteques es faci garantint la seguretat de la ciutadania i dels treballadors en la prestació del servei bibliotecari.»
  • Biblioteques de Girona. «Segons el pla de desescalada del @gobiernoesp això ens permetrà d’obrir les @biblioteque_gi i oferir alguns serveis. Però no ho farem pas immediatament:
    • A partir del 18/05: es preparen les instal·lacions.
    • A partir del 25/05: iniciarem el servei de préstec i obrirem les bústies de devolució de les 4 biblioteques municipals.
    • Probablement a partir del 02/06: obrir la Biblioteca Carles Rahola.
    • Probablement a partir del 19/06: oferir préstecs a la Biblioteca Escolar Montfollet.»
  • Biblioteca Pública de Lleida. «A partir del dia 1 de juny la Biblioteca Pública de Lleida tornarà a obrir les seves portes per iniciar el servei de préstec de documents amb cita prèvia.»
  • Biblioteca Pública de Tarragona. «A partir del dilluns 25 de maig la biblioteca us ofereix el servei de préstec i les consultes bibliogràfiques amb cita prèvia. També es podrà fer retorn de documents.»

Fase 2

  • BOE. Desescalada COVID-19: Fase 2 (Actualització: 30/05/2020)
  • Ministerio de Cultura y Deporte. Recomanacions per a un ús responsable. Infografia.
  • Consorci de Biblioteques de Barcelona. «Accés limitat als espais de les biblioteques. Els usuaris podran accedir a determinats espais de les biblioteques, preferentment mitjançant cita prèvia, en franges horàries concretes i amb una limitació en el temps màxim d’ús. El nombre de punts de lectura en cada franja horària es limitarà a un terç de la capacitat màxima de cada espai habilitat. No es podrà accedir directament a la col·lecció documental.»
  • Servei de Biblioteques del Departament de Cultura. «Els protocols d’adaptació per a la fase 2 ja es troben disponibles per a les biblioteques. Aquestes recomanacions han estat consensuades des de la Direcció General de Creació, Acció Territorial i Biblioteques amb la Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, el Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona i Biblioteques de Barcelona. Aquest protocol es fa arribar al PROCICAT per a la seva aprovació.»

Imatge: Infografia MCD

Compartir

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
0
    0
    La teva cistella
    La teva cistella està buidaTorna a la Botiga
    Parlem!
    1
    En què et podem ajudar?
    El xat del COBDC
    Recorda que el nostre horari d’atenció és de dilluns a dijous de 10.00h. a 14.00h. i de 15.00h. a 18.00h., i els divendres de 10.00h. a 14.00h. Fora d’aquest horari podeu escriure a cobdc@cobdc.org