Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya

Focus group: una opció per conèixer el que opinen els nostres usuaris

9 març 2016

En màrqueting existeixen diverses formes per saber què opinen els clients dels productes i serveis que les empreses els ofereixen, com per exemple les enquestes. Aquesta eina és molt coneguda entre les unitats d’informació, ja que proporciona informació rellevant sobre qualsevol aspecte que es desitgi estudiar. Podríem dir que la seva confecció és tot un art perquè s’han de combinar diferents elements: nombre de preguntes i l’enunciat, escala de valoració, etc.

En canvi, dels focus groups no se’n parla gaire en el nostre sector, malgrat que és un instrument que, ben gestionat, és molt més poderós.

Què és un focus group?
És una tècnica utilitzada per realitzar investigació de mercats, que proporciona dades qualitatives sobre els aspectes analitzats. Es tracta d’agrupar un conjunt petit de persones amb unes característiques similars per parlar sobre un tema. En aquest sentit, es pot fer servir tant per a màrqueting com durant la fase d’avaluació d’un projecte. Per exemple, en una biblioteca pública ens podria ser útil ajuntant deu usuaris que facin servir habitualment el sistema de préstec de còmics per estudiar si la nova retolació de les prestatgeries dissenyada per a aquesta zona és adequada o no abans d’encarregar-ne la impressió. D’aquesta manera, podem conèixer diversos aspectes de la senyalització. La nova distribució dels apartats d’aquest fons és adequada? Els detalls de la retolació són adients (tipografia, color, mida, etc.)?

A les biblioteques estrangeres, com a les americanes, és una eina molt utilitzada que ha generat bibliografia interessant.

I vosaltres, utilitzeu aquesta tècnica per conèixer els vostres usuaris?

Deixa la teva opinió en els comentaris.

Compartir

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
0
  0
  La teva cistella
  La teva cistella està buidaTorna a la Botiga
  Parlem!
  1
  En què et podem ajudar?
  El xat del COBDC
  Estem de vacances. Tornem l'1 de setembre.