
Generalitat de Catalunya: adhesió a la Carta Internacional de Dades Obertes
El 20 de desembre de 2018 es va estipular l’Acord del Govern pel qual s’aprova l’estratègia de dades obertes de la Generalitat de Catalunya, de la qual ja us hem parlat en una altra notícia del Document, i l’adhesió a la Carta Internacional de Dades Obertes.
Avui us volem parlar d’aquesta Carta Internacional de Dades obertes, consultable al web del Govern obert, que inclou la definició de dades obertes i que s’estructura en un preàmbul i sis principis. Per a cada principi se’n senyalen les delimitacions i es concreta què realitzarà el Govern per dur-lo a terme. A continuació en destaquem els aspectes més rellevants.
1. Definició de dades obertes:
«Les dades obertes són dades digitals que són posades a disposició amb les característiques tècniques i jurídiques necessàries perquè puguin ser utilitzades, reutilitzades i redistribuïdes lliurement per qualsevol persona, en qualsevol moment i en qualsevol lloc.»
2. Sumari:
Preàmbul. S’indiquen els beneficis que governs, ciutadans i organitzacions de la societat civil i del sector privat obtenen amb les dades obertes:
– Facilitar la transparència
– Construir una societat més pròspera, equitativa i justa
– Millorar la presa de decisions, els resultats dels serveis públics i el flux d’informació dins dels governs i entre ells
– Comparar, combinar i seguir les connexions entre diferents conjunts de dades
– Generar creixement econòmic inclusiu amb la creació i l’enfortiment de nous mercats, empreses i llocs de treball
– Trobar solucions amb polítiques innovadores i basades en proves, i fomentar beneficis econòmics i desenvolupament social per a tots els integrants de la societat
Principi 1 – Obertes per defecte. Es concreta que totes les dades són obertes per defecte, però que es reconeix que la seva habilitació és possible «quan la ciutadania té la certesa que aquesta obertura no comprometrà el seu dret a la privacitat, i que la ciutadania té dret a influir en la recollida i l’ús de les seves dades personals o de dades generades com a resultat de la seva interacció amb els governs».
Principi 2 – Oportunes i exhaustives. Es reconeix que les dades han de ser valuoses («exhaustives, precises i d’alta qualitat») i, per això, es necessitaran temps i recursos humans i tècnics per identificar-les, prioritzar-les i gestionar-les.
Principi 3 – Accessibles i utilitzables. Es manifesta que les dades «han de ser fàcilment visibles i accessibles, i s’han de posar a disposició sense barreres burocràtiques o administratives que puguin dissuadir les persones d’accedir-hi». Per això, es publicaran les dades amb formats estandarditzats a través de portals de forma gratuïta i sense necessitat de registre.
Principi 4 – Comparables i interoperables. Es delimita que les dades han de ser fàcils de comparar, amb l’ús de localitzacions geogràfiques i de temps, entre elles i entre diferents sectors. Per aconseguir-ho s’han d’implementar els estàndards oberts i s’ha de treballar en una bona documentació de les dades.
Principi 5 – Per millorar la governança i la participació ciutadana. Es reconeix que les dades obertes potencien la transparència, l’avaluació dels serveis públics, etc. Per això, es formarà el personal de l’Administració en el seu ús i es concretaran quines dades són més rellevants per a la ciutadania.
Principi 6 – Per al desenvolupament inclusiu i la innovació. Es manifesta que les dades obertes faciliten la inclusió social i potencien la creativitat i la innovació. Per aconseguir-ho, es potenciarà la investigació en centres d’educació superiors i es crearan aliances amb tot tipus d’institucions i administracions.