Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya

IFLA: Declaració sobre l'educació i l'alfabetizació en matèria de drets d'autor

19 desembre 2018

Tenir coneixements bàsics sobre el dret d’autor és tenir un coneixement suficient del dret d’autor per poder prendre decisions ben informades sobre com utilitzar materials protegits pel dret d’autor. Inclou la comprensió de l’estructura, el funcionament i les implicacions del sistema de drets d’autor, a mesura que evolucionen les lleis, les pràctiques i les expectatives dels usuaris. L’educació sobre el dret d’autor és el procés de desenvolupar i actualitzar els coneixements sobre el dret d’autor.

En el treball de molts bibliotecaris s’aborda regularment el tema del dret d’autor. Des de les biblioteques públiques fins a les especialitzades i de recerca, sorgeixen preguntes sobre el préstec, el dipòsit legal, l’accessibilitat, la preservació i moltes més activitats. A més, els bibliotecaris s’estan convertint cada vegada més en un punt de referència per als usuaris de les biblioteques, els professors i molts altres que busquen aclariments sobre qüestions relacionades amb el dret d’autor.

Tant per dur a terme les seves pròpies funcions i deures com per donar suport als seus col·legues i usuaris de la manera més eficaç possible, cal augmentar els coneixements sobre el dret d’autor en la professió.

Per això, la IFLA ha redactat unes recomanacions per als governs, les biblioteques i les associacions de biblioteques. Aquí reproduïm les dues últimes.

Les biblioteques haurien de:

  • Complir amb la legislació vigent, respectant els interessos legítims dels titulars dels drets, maximitzar l’accés a la informació i la preservació de les seves col·leccions.
  • Reconèixer i valorar el desenvolupament i l’actualització dels coneixements sobre dret d’autor entre el personal.
    Participar i aprofitar totes les oportunitats per garantir que les polítiques i pràctiques institucionals relacionades amb el dret d’autor facilitin l’accés a la informació, dins dels límits de la llei.
  • D’acord amb el Codi d’Ètica per Bibliotecaris i Altres Treballadors de la Informació de l’IFLA, advocar per excepcions i limitacions més estrictes per tal de maximitzar l’accés a la informació.
  • Oferir tallers i capacitació per al personal i els usuaris sobre el dret d’autor i qüestions connexes, especialment quan s’esmenen les lleis.
  • Assegurar-se que tot el personal bibliotecari professional tingui un coneixement bàsic de la legislació sobre dret d’autor i considerar la possibilitat de designar un bibliotecari especialitzat en dret d’autor, per exemple en relació amb qüestions de dret d’autor en altres jurisdiccions.

Les associacions de biblioteques haurien de:

  • Vetllar perquè els professionals de les biblioteques, en col·laboració amb els educadors bibliotecaris, incloent programes d’alfabetització en matèria de dret d’autor en les seves competències, i estudiar les possibilitats de proporcionar directrius o certificacions.
  • Advocar per excepcions i limitacions més forts per maximitzar l’accés a la informació.
  • Actuar com fòrums per a l’intercanvi de coneixements especialitzats i millors pràctiques per tal de millorar la qualitat de l’educació en matèria de dret d’autor i, en la mesura del possible, elaborar guies pràctiques sobre l’alfabetització en matèria de dret d’autor per als professionals, així com tallers i conferències.
  • Recopilar i publicar dades empíriques sobre iniciatives d’alfabetització en matèria de dret d’autor, tant per a la formació inicial com en l’ocupació, a fi de garantir la millora contínua dels programes d’educació en matèria de dret d’autor. Aquestes dades també serviran de suport a les activitats de promoció.

Text complet al web de la IFLA en format PDF.

Compartir

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
0
    0
    La teva cistella
    La teva cistella està buidaTorna a la Botiga
    Parlem!
    1
    En què et podem ajudar?
    El xat del COBDC
    Recorda que el nostre horari d’atenció és de dilluns a dijous de 10.00h. a 14.00h. i de 15.00h. a 18.00h., i els divendres de 10.00h. a 14.00h. Fora d’aquest horari podeu escriure a cobdc@cobdc.org