Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya

Laura Borràs fa balanç dels 9 mesos al capdavant del Departament de Cultura de la Generalitat

21 març 2019

Ahir, al Parlament de Catalunya, la consellera de Cultura Laura Borràs va fer balanç dels nou mesos al capdavant del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Entre les accions que va destacar en la seva última intervenció al Parlament hi ha diverses iniciatives de les quals ja us hem parlat al Document, com: el carnet únic de biblioteques, la creació del Consell de la Mancomunitat Cultural, l’impuls del Pla d’Arxius i Gestió Documental de Catalunya, i la culminació de la Xarxa d’Arxius Comarcals. Un altre tema que ha treballat és el desbloqueig de la Biblioteca Provincial de Barcelona.

Aquí us mostrem alguns fragments de la seva intervenció:

 • Borràs va reiterar la idea que «la cultura és allò que ningú qüestiona però que ningú tampoc prioritza», i va dir que «massa sovint oblidem que aquesta importància també s’ha de traduir en termes pressupostaris. És a dir, ha de passar de ser important a ser prioritària».
 • «Aquest govern està treballant, ara mateix, amb pressupostos prorrogats dels pressupostos prorrogats i, per tant, me’n vaig amb la recança de no haver pogut avançar respecte l’escenari que vaig trobar-me, tot just acabats de sortir del túnel fatídic de l’article 155. Atès que l’aprovació dels pressupostos depèn d’aquest Parlament, crec que tots ens hauríem de sentir interpel·lats a superar les diferències ideològiques que ens aboquen a aquest estancament pressupostari», va afegir.
 • En aquest context, la consellera de Cultura va manifestar que «hem fet el màxim amb el mínim». «Fer el màxim amb el mínim vol dir impulsar i portar a terme iniciatives com el Consell de la Mancomunitat Cultural. Fer el màxim amb el mínim també vol dir unir esforços entre administracions per convertir en una realitat tant un catàleg unificat per a tot el Sistema de Lectura Pública de Catalunya com un servei de préstec interbibliotecari nacional i un carnet únic de biblioteques», va afegir.
 • La consellera també va insistir que cal seguir treballant «en la lectura, en el Pla de lectura». «Vertebrant-nos i fent-nos forts en la llengua i en la cultura serà com podrem acomplir la màxima de la Montserrat Roig: “La cultura és l’opció més revolucionària a llarg termini”».
 • Pel que fa als incompliments de l’Estat en matèria de cultura, Borràs va afirmar que «vetllaré des del Congreso per aconseguir les reivindicacions que hem fet paleses des del Parlament de Catalunya».
 • La consellera Borràs va posar de relleu la feina per «unir esforços entre administracions i entre els departaments de la Generalitat, que actualment treballen de manera coordinada en 208 actuacions culturals transversals».
 • Entre altres accions destacades, també hi és el Pla d’Arxius i Gestió Documental de Catalunya, que la setmana passada va acabar la fase de taules territorials, en les quals han participat més de 300 professionals del sector, i del qual es preveu tenir un primer esborrany abans de l’estiu; i la Xarxa d’Arxius Comarcals, un projecte d’arrel republicana que és a punt de culminar el seu desplegament.
 • La consellera va expressar que aquest balanç en cap cas és definitiu, i va mostrar la seva convicció que aquestes línies de treball encetades romandran.

Compartir

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
0
  0
  La teva cistella
  La teva cistella està buidaTorna a la Botiga
  Parlem!
  1
  En què et podem ajudar?
  El xat del COBDC
  Recorda que el nostre horari d’atenció és de dilluns a dijous de 10.00h. a 14.00h. i de 15.00h. a 18.00h., i els divendres de 10.00h. a 14.00h. Fora d’aquest horari podeu escriure a cobdc@cobdc.org