Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya

Novetats de la Llei orgànica de Protecció de dades i garantia de drets digitals (LOPDGDD)

2 gener 2019

El passat mes de desembre es va publicar en el BOE la Llei orgànica 3/2018, de Protecció de dades personals i garantia dels drets digitals (LOPDGDD), de 5 de desembre, que va entrar en vigor al dia següent i afecta autònoms, empreses i entitats.

Aquesta nova normativa deroga, per tant, l’anterior LOPD de 1999 i es vincula amb l’actual Reglament General de Protecció de Dades (RGPD) europeu, de recent implantació, que afecta autònoms i empreses.

Estructura de la LOPDGDD
La LOPDGDD està organitzada en 10 títols, 97 articles, 22 disposicions addicionals, una disposició derogatòria única, 6 transitòries i 16 finals.

Quines novetats incorpora la LOPDGDD?
De forma resumida, en destaquem aquests aspectes:

 • L’edat mínima per atorgar el consentiment es manté en 14 anys.
 • Sistemes d’informació creditícia. Si s’ha informat per escrit prèviament a la persona interessada, les seves dades poden incorporar-se en llistats privats de morosos accessibles per les entitats financeres i altres organismes.
 • S’amplia el llistat d’entitats que hauran de disposar obligatòriament amb un delegat de protecció de dades (DPO). Per exemple, col·legis professionals, centres docents i universitats públiques i privades, entitats financeres, empreses de publicitat i prospecció comercial, centres i empreses de salut, públics i privats, i empreses de seguretat privada, entre d’altres.
 • S’ha de realitzar un procediment d’autorització de l´AEPD per efectuar transferències internacionals de dades.
 • Es regula el procediment sancionador quan es vulnerin els drets a la protecció de les dades personals. La LOPDGDD estableix un títol sencer, el VIII, sobre com s’ha de realitzar aquest procediment.
 • S’estipulen els drets digitals. La LOPGDD concreta en el títol X quins són els drets digitals: la neutralitat d’Internet, el dret d’accés universal a Internet, el dret a la seguretat digital, el dret a l’educació digital, el dret de rectificació a Internet i el dret a la desconnexió digital en l’àmbit laboral.

Compartir

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
0
  0
  La teva cistella
  La teva cistella està buidaTorna a la Botiga
  Parlem!
  1
  En què et podem ajudar?
  El xat del COBDC
  Recorda que el nostre horari d’atenció és de dilluns a dijous de 10.00h. a 14.00h. i de 15.00h. a 18.00h., i els divendres de 10.00h. a 14.00h. Fora d’aquest horari podeu escriure a cobdc@cobdc.org