
Resum de la visita a la Direcció d’Estudis Parlamentaris del Parlament de Catalunya
La visita del mes d’octubre s’ha realitzat a la Biblioteca del Parlament de Catalunya, que forma part de la Direcció d’Estudis Parlamentaris i dona servei principalment a la comunitat parlamentària. Aquesta unitat elabora diferents recursos documentals, com ara dossiers legislatius, dossiers temàtics, guies de recursos, butlletins de novetats bibliogràfiques, etc.
Sobre la biblioteca cal indicar que el seu fons està especialitzat en ciències jurídiques i dret públic, i disposa també d’un fons de dret comunitari, ciències socials, història de Catalunya i d’altres disciplines sobre les quals el Parlament de Catalunya té la potestat de legislar. El catàleg consta de més de 53.000 registres, entre els quals més de 7.200 buidatges d’articles de revistes i de capítols de llibres, 250 títols de revistes, bases de dades jurídiques i premsa. Pel que fa a les col·leccions especials, destaquen la col·lecció Fornas, formada principalment per documentació sobre la història política de Catalunya des de la Primera República fins als anys de la postguerra, i la documentació política, que recull els programes i els cartells electorals corresponents a les eleccions al Parlament de Catalunya. També té un fons de llibres especialitzats escrits per diputats o que contenen biografia de diputats del Parlament de Catalunya.
Els 15 col·legiats i col·legiades que hi hem assistit comencem la visita en una de les sales de reunió de les diverses comissions parlamentàries, on la Rosa Felicitat, coordinadora de la Direcció d’Estudis Parlamentaris, l’Elvira Bosch, cap de l’Àrea de Recerca, Producció Documental i Biblioteca, i la Blanca Martínez, cap de l’arxiu, ens expliquen el funcionament d’aquesta Direcció, que té com a principals objectius:
– Gestió de consultes (tant internes com externes). Per a aquesta gestió utilitzen un sistema de gestor de consultes propi que els permet saber en tot moment l’estat de la consulta i quin tècnic l’està resolent.
– Facilitar informació als diputats i grups parlamentaris.
– Gestionar i conservar el fons documental que produeix i rep el Parlament.Posteriorment, hem visitat la biblioteca, on la Mercè Mateu ens ha explicat que la seva activitat fonamental és donar un servei molt personalitzat als diputats. La biblioteca, amb 30 llocs de consulta, recull la documentació que produeix el Parlament, la qual és d’accés públic però amb moltes restriccions. Finalment, hem acabat fent una curta visita a l’edifici del Parlament.
Volem agrair tant a la Rosa com a la Blanca, l’Elvira i la Mercè la seva amabilitat i professionalitat durant la visita.