
Resum de la visita a la biblioteca i arxiu del Centre d’Estudis i Documentació del MACBA
Aquest mes, un grup de 18 col·legiats i col·legiades han fet una visita professional a la biblioteca i arxiu del Centre d’Estudis i Documentació del MACBA, que està especialitzada en art contemporani (des dels anys 30-40 del segle XX fins a avui). Actualment, les dues unitats d’informació compten amb un equip estable de deu treballadors.
La biblioteca del MACBA té el seu origen el 1995, any en què es va inaugurar el museu, i el 2007 es va traslladar a l’edifici en què es troba actualment i es va crear també l’arxiu. El mateix any, la Generalitat els va transferir el centre de documentació del Centre d’Art Santa Mònica, especialitzat en art contemporani català. D’altra banda, disposen d’un fons especialitzat en feminisme i LGTBI.
Pel que fa a l’arxiu, conserven tota l’activitat pròpia de l’organització des dels seus orígens i també han acollit altres arxius com ara el de Miserachs i el de Brossa. El 2015 van iniciar la seva organització tècnica.
Durant la visita es van mostrar els magatzems, la sala de lectura, la sala de restauració i conservació, i l’espai de treball intern. Les responsables de la visita van explicar que treballen amb una CDU molt adaptada i que els llibres d’artista segueixen una ordenació alfabètica. Actualment, treballen amb el programa Sierra, pel que fa a la biblioteca, i Museumplus, pel que fa a l’arxiu.
La secció de revistes disposa d’uns 1.900 títols. Pel que fa a les adquisicions, a banda de la subscripció, treballen també amb intercanvis, tant pel que fa als llibres com a les revistes.
No ofereixen servei de préstec, per tant, els llibres s’han de consultar in situ demanant una taula fixa per investigar.
Totes les donacions passen per l’equip de restauració abans d’incorporar-se al fons, ja que és molt habitual que els documents tinguin alguna patologia. L’equip de restauradors està conformat per cinc persones, de les quals les dues especialitzades en paper i una tercera especialitzada en audiovisuals són les que més feina tenen.
Agraïm a Marta Vega, directora de la biblioteca, i a Sònia Monegal, responsable de publicacions periòdiques, la seva amabilitat i professionalitat durant la visita. Agraïm també al Grup de Treball de Publicacions en Sèrie del COBDC la seva iniciativa a l’hora d’organitzar aquesta visita.