Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya

Resum de la visita a la Biblioteca Joaquim Folch i Torres del MNAC

3 octubre 2019

El dijous 26 de setembre un grup de 16 col·legiats i col·legiades vam visitar la Biblioteca Joaquim Folch i Torres, la biblioteca especialitzada en història de l’art del Museu Nacional d’Art de Catalunya.

mmnac192 mmnac193
Els orígens de la biblioteca es remunten al 1888, quan amb motiu de l’Exposició Universal s’aplega un conjunt de llibres per a l’ús dels tècnics municipals. Al 1902, i gràcies a la creació de la Junta de Museus de Barcelona, la biblioteca es consolida i a partir del 1906 s’obre al públic a l’antic arsenal del Parc de la Ciutadella. El 1926 es trasllada al Palau del Governador i després al Poble Espanyol, i durant la Guerra Civil a Olot. L’any 1945 torna al Parc de la Ciutadella i el 1987, amb la reinstal·lació del Parlament de Catalunya a la seu del Palau de la Ciutadella, es trasllada al Convent de Sant Agustí. Finalment, durant el 2004 s’instal·la definitivament a l’ubicació actual al Palau Nacional.

Al petit fons del 1888 se n’hi van incorporant d’altres d’importants a través de donacions, adquisicions o llegats. Actualment compta amb un fons d’història de l’art català i occidental, principalment; museologia, conservació i restauració, arqueologia, numismàtica, teoria de l’art, etc., i juntament amb l’arxiu forma part del Centre d’Estudis i Recerca del MNAC.

La Biblioteca, que actualment compta amb una plantilla de nou professionals, té amb les següents característiques:

  • Dona suport als professionals del museu i a l’usuari extern en la recerca i documentació de les col·leccions d’art
  • Dona suport en els processos de gestió, creació i difusió de la recerca
  • Adquireix fonts d’informació relacionades amb l’àmbit de la història de l’art i la museologia
  • Conserva el patrimoni bibliogràfic i documental
  • Vetlla per la preservació, digitalització i difusió dels seus fons

També es dipositària de peces valuoses, com ara manuscrits d’artistes i teòrics catalans dels segles XIX i XX, publicacions d’artistes, postals, cartes de visita, documents impresos de matèries diverses editats abans del 1900, entre els quals hi ha alguns incunables. Durant la visita se’n va poder veure una bona mostra.

Els reptes i projectes de futur de la biblioteca són la participació a Recercat, promoure el suport a la recerca, la digitalització, preservació i difusió del fons, i millorar-ne la seva visibilitat.

Volem agrair a Sílvia Redondo i a tot l’equip de la biblioteca l’amabilitat i professionalitat amb què ens han atès durant la visita.

Compartir

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
0
    0
    La teva cistella
    La teva cistella està buidaTorna a la Botiga
    Parlem!
    1
    En què et podem ajudar?
    El xat del COBDC
    Recorda que el nostre horari d’atenció és de dilluns a dijous de 10.00h. a 14.00h. i de 15.00h. a 18.00h., i els divendres de 10.00h. a 14.00h. Fora d’aquest horari podeu escriure a cobdc@cobdc.org