Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya

Resum de la visita al Servei de Documentació i Arxiu de TV3

4 octubre 2018

El passat 29 de setembre, 40 col·legiats i col·legiades van visitar el Servei de Documentació i Arxiu de TV3, tot realitzant una visita guiada per les instal·lacions de l’emissora catalana, així com pels diferents platós, la sala de vestuari, la sala de maquillatge, la redacció d’informatius i la sala de realització.

[huge_it_gallery id=”7″]

Característiques del Servei de Documentació i Arxiu de TV3

1. Orígens. Amb 35 anys d’antiguitat, aquesta unitat té el seu origen en el departament de documentació constituït el 1983 arran de la creació de TV3. Des de l’origen de la cadena, es tenia clar que calia preservar el patrimoni audiovisual, i per aquesta raó avui dia podem gaudir del Servei de TV3 a la carta.

2. Accès. L’arxiu de TV3 és públic i es pot accedir als continguts de producció pròpia a través del servei TV3 a la carta. A tall de curiositat, podeu veure el reportatge Una televisió amb fons del programa Un toc de llum sobre l’arxiu de TV3, emès el 2008 arran dels 25 anys de la cadena.

3. Ubicació. Al principi, el Servei de Documentació estava situat a cruïlla del carrer Numància amb l’avinguda Diagonal i estava format per sis persones. Actualment, el trobarem a l’edifici de TV3 a Sant Joan Despí i hi treballen 58 documentalistes.

4. Serveis:
– Venda d’imatges d’arxiu (per a estudiosos, escoles, publicitat, productores…).
– Còpies per internes, externes (es dóna una còpia a tothom qui participa en un programa de TV3) i per demanda.
– Control de l’SGAE.
– Videoteca (indexació i anàlisi pla per pla de tota la producció pròpia de TV3).
– Indexació (es troba a la redacció d’informatius i treballen amb totes les imatges que els arriben a través d’agències de premsa).
– Documentació escrita (diaris). Havien arribat a tenir 800 metres lineals de dossiers de premsa. A partir de l’any 2000 es van digitalitzar.

5. Digitalització i programari. El Servei de Documentació no ha estat aliè al procés de reconversió d’un entorn analògic a un de digital, que han experimentat moltes unitats d’informació. Quan va passar a fer la digitalització, el servei disposava de 313.000 cintes en diferents suports.

Actualment, el Servei de Documentació i Arxiu de TV3 treballa amb Digition Suite, un conjunt integrat d’eines de programari que permet la producció completa i l’arxiu dels programes de televisió. La indexació i anàlisi pla per pla de tota la producció pròpia de TV3 és una feina ingent: una hora d’emissió comporta entre 4 i 5 hores de feina del documentalista. Realitzen tres nivells de descripció i treballen amb un tesaurus de creació pròpia i l’equip que n’és responsable es reuneix setmanalment per acordar la creació de nous descriptors.

Per finalitzar aquest resum, volem agrair a l’Imma Rull i a la Joana Monreal la seva amabilitat i professionalitat durant la visita.

Compartir

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
0
    0
    La teva cistella
    La teva cistella està buidaTorna a la Botiga
    Parlem!
    1
    En què et podem ajudar?
    El xat del COBDC
    Recorda que el nostre horari d’atenció és de dilluns a dijous de 10.00h. a 14.00h. i de 15.00h. a 18.00h., i els divendres de 10.00h. a 14.00h. Fora d’aquest horari podeu escriure a cobdc@cobdc.org