
Sant Jordi 2020 a casa
Fa més d’un mes que estem confinats a causa de la Covid-19 i aquest factor ha afectat també la forma com fins ara hem celebrat un dels esdeveniments clau per a qualsevol unitat d’informació: la Diada de Sant Jordi i el Dia Internacional del llibre.
Malgrat aquesta situació que potencia l’aïllament, durant el 23 d’abril les unitats d’informació han realitzat diverses iniciatives en línia per tal d’apropar els llibres i les biblioteques a tota la ciutadania. Tot seguit en destaquem algunes:
Biblioteca de Sant Quirze del Vallès
- Hora del conte a YouTube: «Princeses confinades i altres històries esbojarrades» i «Sant Jordi, i tant que si!»
- Iniciativa «Desconfina el teu llibre!». Fer una fotografia amb el llibre que s’està llegint o una recomanació literària en vídeo, que calia penjar a Facebook o Instagram amb les etiquetes #SQVdeSantJordi i #Desconfinaelteullibre.
Biblioteca Ramon Fernández Jurado (Castelldefels)
- La biblioteca va celebrar el seu 83è aniversari amb una revista d’activitats virtuals (PDF).
Biblioteca Josep Roca i Bros (Abrera)
- Els autors locals, a través de la Biblioteca Josep Roca i Bros, van explicar les seves novetats editorials a Instagram (@activat_abrera).
- Es va presentar a YouTube la col·lecció de vídeos Baix Llobregat escriu… juntament amb la resta de biblioteques de la comarca amb l’objectiu de donar a conèixer els escriptors dels nostres municipis, entre ells l’abrerenc José Luis García Herrera. Amb un petit vídeo, cada autor recomana i comenta una de les seves obres. Novel·la, contes, poesia, i també obres vinculades al territori des del punt de vista històric, geogràfic, etc.
L’Ateneu i la biblioteca Mestre Martí Tauler (Rubí)
- Van convidar la ciutadania a participar en un taller col·lectiu per fer lluir Sant Jordi des de casa omplint finestrals i balconades de Rubí amb figures i formes inspirades en l’imaginari de Sant Jordi. Després calia fer una fotografia i penjar-la a Facebook o Instagram.
Biblioteca Montmeló
- Petita selecció de diferents gèneres de la producció dels autors locals i de la comarca, publicats de setembre del 2019 fins enguany o que en teníem previst fer la distribució, presentació o l’edició en aquestes dates de confinament.
- «Llibres als aires» consisteix a fer una crida a tothom per sortir a les finestres, terrats, patis o balcons de casa i llegir en veu alta, per acabar amb un aplaudiment amb el crit del nom de la nostra llibreria.
- A les dotze, menja’t un conte!
Biblioteques de Terrassa
- «Quin llibre regalaries aquest Sant Jordi?» Es recolliran totes les respostes i, en la mesura que sigui possible, les biblioteques municipals compraran aquests llibres en establiments de Terrassa per donar suport a l’economia local i així passaran a formar part del fons de la BCTXarxa. A més, cada un dels títols durà un petit distintiu amb el nom de la persona que va suggerir-ne l’adquisició. Més informació: www.terrassa.cat/biblioteques.
Servei de Biblioteques de l’Hospitalet de Llobregat
- Trobada de dracs, cavallers i princeses confinats. Al web de Biblioteques hi ha vídeos tutorials de maquillatge i d’elaboració de disfresses. També es va fer una sessió de contacontes on es demana que els infants gravin una història d’un minut per pujar a Instagram amb el hashtag #InstaContesLH.
Biblioteca Can Manyer (Vilassar de Dalt)
- Activitats a les xarxes. Les bibliotecàries de la Biblioteca Can Manyer han presentat una llegenda de Sant Jordi ben original. A més, aquesta setmana el repte de la Biblioteca a les xarxes és descobrir personatges clàssics de la literatura infantil i juvenil.
- Club de lectura virtual. El dia 23 d’abril, la Biblioteca organitzava un club de lectura des de casa per comentar la novel·la Nosaltres en la nit.
Les Biblioteques de Granollers
- Se sumen a la celebració amb la confecció d’una guia amb una trentena de recomanacions de les novetats literàries de Sant Jordi per a infants i joves. Podeu consultar-la a: www.granollers.cat/santjordi
Biblioteques de Girona
- Guia sobre llibres prohibits, per fer un homenatge als llibres infantils que en algun moment han estat confinats pel pitjor virus: la censura.
Biblioteques escolars. Generalitat de Catalunya. XTEC
- Celebrem el Sant Jordi des de casa. Obre en una nova finestra. Propostes per fomentar la lectura i l’escriptura entre els alumnes.
Biblioteca Universitat de Girona
- Presentació de la pàgina web: https://fonsespecials.udg.edu amb fons especials amb biblioteques i documentació personal d’autors i autores, institucions, etc., organitzat per temàtiques.
Aquesta és només una mostra dels actes organitzats durant la Diada. Trobareu més informació als següents hashtags de Twitter:
#SantJordi2020 #SantJordiACasa #SantJordiEnXarxa i al nostre perfil de Diigo.