Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya

Sector Biblioteconomia i Documentació al Pla Vacunació COVID-19

8 febrer 2021

Darrerament el personal del COBDC ha rebut algunes consultes pel que fa al Pla de vacunació COVID-19 que s’ha posat en marxa des del Departament de Salut de la Generalitat.

Ens hem posat en contacte amb el Departament i ens ha donat una resposta de la qual us en fem un resum, amb el contingut més rellevant.

El col·lectiu de Bibliotecaris-Documentalistes no està inclòs entre els col·lectius essencials o prioritaris per rebre la vacunació. Els seus integrants seran vacunats en funció d’edat, morbiditats etc.

La vacunació contra la COVID-19 a Catalunya és comuna amb la de la resta de l’estat i està acordada al Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS).

Son molt nombroses les persones amb determinades professions que poden presentar un risc d’exposició més elevat que la mitja de la població i en les que seria ideal vacunar el més aviat possible. No obstant això, la disponibilitat actual de vacunes és encara petita i només permet vacunar a un nombre limitat de persones, motiu per el qual s’ha hagut de elaborar una estratègia per realitzar la vacunació en tres etapes en funció del risc i de la quantitat de dosis de vacunes que hi hagi.

Per establir la priorització dels grups a vacunar en cadascuna de les etapes s’ha realitzat una avaluació en funció dels següents criteris: risc de malaltia greu i mortalitat, risc d’exposició, impacte socioeconòmic, risc de transmissió, a més de criteris de factibilitat i acceptació.

Atès que les primeres vacunes estaran disponibles en una quantitat limitada, que anirà augmentant progressivament, s’han delimitat tres etapes de vacunació contra la COVID-19 segons la disponibilitat de les vacunes en cada moment:

 • Primera etapa. Subministrament inicial i molt limitat de dosis de vacunes.
 • Segona etapa. Increment progressiu del nombre de vacunes, que permetrà anar augmentant el nombre de persones a vacunar.
 • Tercera etapa. Augment del nombre de dosis i de vacunes disponibles per cobrir tots els grups amb indicació de vacunació.

Actualment som a la primera etapa, que es caracteritza per una disponibilitat limitada del nombre de dosis, en la que s’han prioritzat els següents grups de població:

 • Grup 1: Residents i personal sanitari i sociosanitari que treballa en residències de gent gran i d’atenció a grans dependents
 • Grup 2: Personal de primera línia en l’àmbit sanitari i sociosanitari
 • Grup 3: Un altre personal sanitari i sociosanitari
 • Grup 4: Persones considerades com a grans dependents (grau III de dependència, és a dir, amb necessitat d’intenses mesures de suport) que no estiguin actualment institucionalitzades

En aquest moment, la dificultat fonamental per desenvolupar l’estratègia de vacunació és la limitació en el nombre de dosis i els canvis que s’estan produint en la planificació i subministrament respecte les dosis inicialment previstes. Les dosis de vacuna disponibles s’han d’utilitzar per completar la vacunació de les persones dels grups 1 i 2, després de completar aquests grups i en la mesura que hi hagi més disponibilitat de dosis, es podran de vacunar els grups 3 i 4.

Està previst que la segona etapa comenci una vegada s’hagi acabat la vacunació de les residències i dels professionals sanitaris i sociosanitaris de primera línia.

Encara s’estan organitzant els procediments detallats per facilitar la vacunació a la segona i tercera etapes, s’informarà quan estigui disponible a https://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/v/vacuna-covid-19/professionals/.

Pot trobar més informació a les webs:

Així doncs, la resposta és que, a dia d’avui, no està revist que el col·lectiu professional de persones que treballen a les biblioteques formin part del Pla de vacunació. No obstant això, seguirem mantenint contacte amb el Departament de Salut i us donarem informació a mesura que hi hagi novetats que puguin ser d’interès.

Si algun membre del COBDC vol disposar del contingut íntegre del text, ho podeu demanar a través del correu electrònic cobdc@cobdc.org

Compartir

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
0
  0
  La teva cistella
  La teva cistella està buidaTorna a la Botiga
  Parlem!
  1
  En què et podem ajudar?
  El xat del COBDC
  Recorda que el nostre horari d’atenció és de dilluns a dijous de 10.00h. a 14.00h. i de 15.00h. a 18.00h., i els divendres de 10.00h. a 14.00h. Fora d’aquest horari podeu escriure a cobdc@cobdc.org