
Setembre de 2021: proposta de Pla Nacional del Llibre i la Lectura de Catalunya
Són diversos els Plans Nacionals de Lectura que ha presentat la Generalitat de Catalunya i dels quals us hem parlat al Document des del 2012. Alguns no han reixit, com la darrera iniciativa que va proposar Santi Vila, el Pla Nacional de Foment de la Lectura (2012-2016), que havia de veure la llum a la primavera del 2017.
Mariàngela Vilallonga, consellera de Cultura, ha anunciat aquesta setmana que s’està treballant en el Pla Nacional del Llibre i la Lectura de Catalunya. Està previst que aquesta iniciativa es materialitzi el setembre del 2021 quan es presenti una proposta de Pla per ser aprovat pel Govern.
El text que s’està elaborant és un treball conjunt del Departament de Cultura amb la implicació tant del Departament d’Educació com de la Secretaria d’Universitats i Recerca, amb l’objectiu de «servir per dissenyar les actuacions i inversions del Govern en l’àmbit del llibre i la lectura amb l’horitzó 2030». Cal destacar que aquest és el primer pla que parteix d’un acord del Govern.
El Pla Nacional del Llibre i la Lectura de Catalunya s’estructurarà en cinc eixos:
a) Prestigi i visibilitat dels autors (escriptors, traductors i il·lustradors)
b) Foment de l’hàbit lector, la competència lectora i el llibre en l’àmbit docent
c) Foment de l’hàbit lector, la competència lectora i el llibre entre la petita infància, infants i joves fora de l’àmbit escolar
d) Suport a la indústria editorial (autors, editors, distribuïdors, llibreters)
e) Centralitat de biblioteques públiques de Catalunya
Segons aquest esquema de treball, és destacable la intenció d’impulsar el paper de les biblioteques escolars i el seu treball conjunt amb les biblioteques municipals per «convertir la lectura en un eix transversal de la vida als centres educatius, des de l’escola primària fins a la universitat».
Us anirem informant sobre l’evolució d’aquesta iniciativa.