Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya

Com s’usen els llibres electrònics a les biblioteques públiques?

27 novembre 2014

Les biblioteques públiques estan obrint camí a noves formes de lectura. Una d’elles és a través dels llibres electrònics. Tot i que l’experiència americana no és extrapolable al nostre territori, sí que ens serveix per saber com està la situació i quines conclusions en podem extreure.

Recentment, ha sorgit un informe anomenat Ebook usage in U.S. public libraries, que facilita diverses dades molt cridaneres. Per començar, a data de 2014 el 95% de les biblioteques ofereixen llibres electrònics i disposen de més de 10.000 títols. El 74% d’aquests documents són de ficció i el 24% de matèries diverses. Si comparem aquesta dada amb la distribució del llibre en paper, trobarem una segmentació més equilibrada: el 57% és ficció i el 43% és matèria diversa.

Si parlem d’altres factors menys quantificables, descobrirem que encara hi ha dificultats tècniques per poder accedir a aquest format i això obstaculitza el seu ús, ja que alguns usuaris necessiten ajuda per descarregar el llibre electrònic que volen llegir. Una altra dada és que els suports canvien a un ritme molt alt, ja que els lectors de llibres electrònics estan donant pas a les tauletes (84%) i als mòbils (48%).

Una de les conclusions d’aquest informe és que, tot i que les dades són molt satisfactòries, els usuaris prefereixen els llibres en paper i veuen els llibres electrònics com un complement.

Podeu consultar el text complet en format PDF aquí.

Compartir

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
0
  0
  La teva cistella
  La teva cistella està buidaTorna a la Botiga
  Parlem!
  1
  En què et podem ajudar?
  El xat del COBDC
  Recorda que el nostre horari d’atenció és de dilluns a dijous de 10.00h. a 14.00h. i de 15.00h. a 18.00h., i els divendres de 10.00h. a 14.00h. Fora d’aquest horari podeu escriure a cobdc@cobdc.org