Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya

Enquesta sobre l'ús del màrqueting a les biblioteques públiques nord-americanes

12 març 2021

Public Library Marketing Survey (Spring 2018) és un informe elaborat per la Library Journal Research, on es presenten els mètodes de promoció que utilitzen les biblioteques públiques nord-americanes per comunicar els seus serveis i programes. Les dades recopilades abasten diversos aspectes com el finançament, els objectius, l’avaluació i els càrrecs responsables.

Entre els resultats cal destacar que:

 • El 100% dels enquestats realitza promoció i el 46% assignen fons específicament per fer tasques de màrqueting.
 • De les dades que es promocionen, el 93% són sobre horaris i el 89% sobre les col·leccions i els recursos disponibles. Aproximadament tres quartes parts de les biblioteques, la majoria de les més grans, proporcionen informació dels serveis que ofereixen.
 • Mitjans de promoció: el canal prioritari és el web.
 • Per promocionar esdeveniments, a les biblioteques més petites funcionen molt bé les xarxes socials; en canvi, a les grans, funciona millor el boca-orella. També es fan servir butlletins, impresos o electrònics.
 • El 98% té presència a les xarxes socials; principalment a Facebook, i algunes tenen perfils en més d’una xarxa.
 • El 97% recullen les adreces de correu electrònic dels seus usuaris, que fan servir per comunicar l’arribada de les reserves i enviar butlletins.
 • Aproximadament la meitat de les biblioteques petites / mitjanes i tres quartes parts de les més grans van pagar per publicitat en l’últim any. El diari local i les xarxes socials són els mitjans més emprats.
 • El 27% compta amb personal dedicat a aquestes tasques, que hi dedica entre 4 i 5 hores setmanals.
 • El 20% compta amb un pla de màrqueting i ho justifica per la manca de personal, finançament i hores per posar-ho en marxa. Un terç de les biblioteques diu que no tenen temps per mesurar l’eficàcia de les accions de màrqueting. Les que sí fan un seguiment consideren dades quantitatives: xifra d’assistència, els «m’agrada», etc.

Seria interessant disposar d’una actualització d’aquest informe per constatar quins canvis ha provocat el confinament en aquest escenari.

Compartir

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
0
  0
  La teva cistella
  La teva cistella està buidaTorna a la Botiga
  Parlem!
  1
  En què et podem ajudar?
  El xat del COBDC
  Recorda que el nostre horari d’atenció és de dilluns a dijous de 10.00h. a 14.00h. i de 15.00h. a 18.00h., i els divendres de 10.00h. a 14.00h. Fora d’aquest horari podeu escriure a cobdc@cobdc.org