
Preocupació per la situació actual de les biblioteques escolars: carta al conseller d'Educació, Josep Bargalló
La situació esdevinguda amb la COVID-19 en el món educatiu, i en concret a les biblioteques escolars, ha estat el tema central del darrer editorial del Document. Ara cal sumar-hi l’afectació negativa que es preveu si les mesures plantejades pel Ministerio de Educación y Formación Profesional i el Departament d’Educació pel curs vinent es duent a terme. Aquestes mesures plantegen remodelar espais que tenen ús propi, entre ells els destinats a les biblioteques escolars, en aules per acollir l’alumnat i potenciar així la distància social entre cada persona. Aquest fet ha posat de manifest un cop més la fragilitat d’aquestes biblioteques dins del sector educatiu.
Per aquest motiu, el Grup de Treball de Biblioteques Escolars del COBDC ha impulsat la redacció d’una carta al conseller d’Educació de la Generalitat de Catalunya, Josep Bargalló, amb què volen manifestar la seva «preocupació per la situació actual de les biblioteques de les escoles i instituts a Catalunya, que s’ha vist agreujada per la possibilitat que, arran de la crisi sanitària de la Covid-19, es desmantellin definitivament», i conèixer «quines mesures teniu previst articular per tal que, un cop superada la crisi sanitària, les biblioteques escolars puguin dur a terme amb bones condicions les funcions que els són pròpies.»
Les preocupacions expressades són:
– Que hi hagi una manca d’una política per a les biblioteques escolars.
– Que el programa Puntedu estigui en una fase d’indefinició.
– Que tot el que s’ha fet en aquest àmbit reverteixi per manca de suport per part de l’administració. Fet que no ha passat en altres comunitats autònomes, com Galícia, que ara mateix s’ha convertit en el referent de les biblioteques escolars a Espanya.
– Que un 20% de centres escolars encara no disposen de biblioteca.
– Que el Departament:
- Incompleixi les lleis, la LOE, en l’article 113 i, molt especialment, la Llei 12/2009, del 10 de juliol, d’Educació del Parlament de Catalunya, en l’article 88.
- Ignori la incidència positiva de les biblioteques escolars en la millora dels aprenentatges i en l’adquisició de competències lectores, informatives i mediàtiques imprescindibles per encarar amb èxit el seu futur com a ciutadans, tal com demostra la recerca acadèmica i estableixen instàncies internacionals com la UNESCO.
– Que els infants i joves catalans tinguin un ensenyament de qualitat, que garanteixi un accés igualitari als recursos, i que sigui comparable al que reben els seus coetanis europeus; això passa, necessàriament, per un bon funcionament de les biblioteques escolars.
La carta està signada pel Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya (COBDC), l’Associació de Mestres Rosa Sensat, el Grup de Treball de Biblioteques Escolars del COBDC, Bibliomèdia (àmbit de treball de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya) i la Fundació Jaume Bofill.