Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya

Es publica el Diccionari de relacions internacionals, nova publicació del TERMCAT amb suport del Govern d’Andorra

18 març 2019

El 15 de març es va publicar el Diccionari de relacions internacionals, elaborat pel TERMCAT amb la col·laboració del Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat de Catalunya i el suport del Govern d’Andorra. El 2 d’abril es durà a terme l’acte de presentació de l’obra a Andorra.

El text recull més de 1.300 termes relacionats amb les relacions internacionals i el marc jurídic i competencial dels actors internacionals i està disponible tant en paper com en línia. El pròleg és a càrrec de la consellera de Cultura, Laura Borràs.

Cada fitxa terminològica conté una denominació catalana; sinònims, si n’hi ha; equivalents en castellà, francès i anglès; definició i notes explicatives o exemplificadores quan s’ha cregut convenient.

El temes inclosos abasten diverses àrees: el marc teòric de les relacions internacionals (alineament, polaritat), els actors internacionals (estat, organització internacional, moviment d’alliberament nacional), el dret internacional públic (arranjament pacífic de controvèrsies, costum internacional, igualtat sobirana) i el dret de la Unió Europea (lliure circulació, principi de solidaritat, sistema competencial de la Unió Europea). Així mateix, també s’hi han afegit els àmbits de cooperació o conflicte en les relacions internacionals i els neologismes aprovats pel Consell Supervisor, l’òrgan que s’ocupa de la normalització de la terminologia catalana.

La publicació del diccionari es complementa amb tres infografies:
a) Els actors internacionals
b) Els drets recollits en la Declaració Universal dels Drets Humans
c) La condició de refugiat

Amb la publicació del diccionari s’han actualitzat els següents diccionaris en línia: Diccionari de cooperació al desenvolupament, Terminologia de les migracions i Terminologia dels drets humans.

Compartir

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
0
  0
  La teva cistella
  La teva cistella està buidaTorna a la Botiga
  Parlem!
  1
  En què et podem ajudar?
  El xat del COBDC
  Recorda que el nostre horari d’atenció és de dilluns a dijous de 10.00h. a 14.00h. i de 15.00h. a 18.00h., i els divendres de 10.00h. a 14.00h. Fora d’aquest horari podeu escriure a cobdc@cobdc.org