
Resum de la presentació del GT Dones Visibles al Centre de Documentació JAiR (Institut Català de les Dones)
El passat dijous 22 de novembre es va presentar el recentment creat Grup de Treball Dones Visibles del COBDC. L’acte es va celebrar en el Centre de Documentació Joaquima Alemany i Roca de l’Institut Català de les Dones. Seguidament les integrants del GT us presenten el resum de l’esdeveniment.
En primer lloc, volem agrair al Centre de Documentació JAiR i a l’Institut Català de les Dones la seva generositat al facilitar-nos les seves instal·lacions per realitzar aquest acte. En segon lloc, volem donar les gràcies als i les professionals i representants de les diverses institucions que van venir a la presentació per conèixer-nos i conèixer el nostre projecte. Entre les persones assistents vam poder comptar amb Núria Balada (presidenta de l’Institut Català de les Dones), Marga Losantos (presidenta del COBDC), Adela d’Alòs (Fundació Biblioteca Social), Núria Jornet i Miquel Térmens (Facultat de Biblioteconomia i Documentació -UB-), personal de l’Institut Català de les Dones i altres professionals de biblioteques públiques, universitàries o especialitzades.
L’acte va començar a un quart de dotze i es va dividir en quatre parlaments. Primer va participar Núria Balada, presidenta de l’Institut Català de les Dones, que va parlar sobre el greuge històric de la professió de bibliotecària-documentalista, que ha estat un sector molt feminitzat i on hi ha hagut dones poc reconegudes i poc visibles que tenien condicions laborals molt precàries, sobretot si parlem dels salaris. Seguidament, cal destacar la lloança que va fer al Centre de Documentació JAiR, tot comentant la seva vàlua interna: «és la joia de l’ICDones», i externa: «és un centre de documentació amb prestigi internacional».
En segon lloc, va intervenir Marga Losantos, presidenta del COBDC, que va posar en valor el paper dels grups de treball dins del Col·legi, ja que «són un actiu important, atès que el COBDC es defineix per les i els professionals que el componen» i la seva creació «significa que hi ha professionals implicades que volen lluitar per la seva professió». Sobre el GT Dones Visibles va dir que la seva existència «és un orgull i estic impressionada per les coses que volen fer». Va finalitzar tot recordant la seva participació el dia 21 a l’IFLAGlobalDivision que va organitzar el COBDC, dient que «és vital donar visibilitat al sector (homes i dones) i (en aquest cas) a les dones que hi treballen».
En tercer lloc, va parlar Antonia Reyes, coordinadora del GT Dones Visibles, que va llegir el discurs, que es pot descarregar en format PDF a la secció «Documents» del nostre web.
En quart lloc, va intervenir Montse Argente, responsable del Centre de Documentació Joaquima Alemany i Roca i membre del GT Dones Visibles, que va parlar de diversos temes que són en el centre d’interès del GT: les violències masclistes, la visibilització de les primeres professionals bibliotecàries i la visibilizació del femení en l’apartat tècnic (denunciant la subordinació del llenguatge en la normativa RDA que només permet designadors de relació en masculí, impossibilitant posar Autora, Il·lustradora, etc. quan es cataloga).
Les integrants del GT Dones Visibles:
Antonia Reyes, Iria Aparicio, Montse Argente, María José Sola i Montserrat Terrones.
www.cobdc.net/donesvisibles
@GTDonesCOBDC